Googles översättning om Todd Schorr från engelska Wikipedia.

Todd Schorr (född 9 januari 1954) är en amerikansk konstnär och medlem av ”Lowbrow”-konströrelsen eller popsurrealismen. Genom att kombinera en tecknad filminfluerad visuell vokabulär med en välpolerad teknisk förmåga, baserad på de gamla mästarnas krävande målningsmetoder, väver Schorr intrikata berättelser som ofta är bitande men ändå humoristiska i sina kommentarer om det mänskliga tillståndet.

tidigt liv och utbildning
När han växte upp som barn i New Jersey, visade Schorr ett tvång att rita i tidig ålder och blev inskriven i konstklasser på lördagsmorgonen vid fem års ålder. Djupt påverkad av fantasyfilmer som 1933 års klassiska King Kong och de tidiga tecknade serierna av Walt Disney och Max Fleischer, skulle deras inflytande tillsammans med serietidningar som Mad ha en bestående effekt på Schorrs växande visuella ordförråd.

När han besökte Uffizi-galleriet i Italien på en resa till Europa sommaren 1970 började Schorr formulera sin idé om att kombinera sin kärlek till tecknade serier med de gamla mästarnas tekniker.

1972 gick han in på Philadelphia College of Art (nu University of the Arts) och ville bli målare men fick rådet att fortsätta illustrationen.

Karriär
Schorr började professionellt illustrationsarbete medan han fortfarande gick på college, och strax efter examen 1976 flyttade han till New York City där han producerade arbeten för projekt inklusive skivomslag för AC/DC, filmaffischer för George Lucas och Francis Ford Coppola och omslag för Tidningen Time som nu finns i den permanenta samlingen av Smithsonian National Portrait Gallery i Washington, DC.

1985 började Schorr göra en koncentrerad ansträngning för att bryta sig loss från illustrationen och fokusera på konstmålning. Han blev inbjuden att visa verk i 1986 års landmärkeutställning American Pop Culture Images Today på Laforet Museum i Tokyo, Japan, tillsammans med framstående konstnärer Robert Williams, Suzanne Williams, Neon Park, Bob Zoell, Georganne Deen, Mark Mothersbaugh, Gary Panter, och hans fru Kathy Staico Schorr, som till stor del galvaniserade rörelserna ”Lowbrow” och popsurrealism. Schorr fortsatte att ställa ut i grupputställningar men vid tiden för sin mycket framgångsrika första separatutställning 1992 på Tamara Bane Gallery i Los Angeles hade han avbrutit all koppling till illustration. Schorr och hans fru flyttade till Los Angeles 1999. Den så kallade ”Lowbrow”-konströrelsen som han och hans samtida var med och bildade för nästan 25 år sedan är nu ett globalt fenomen.

2008 visades Schorrs verk på Laguna Art Museum som en del av In the Land of Retinal Delights: The Juxtapoz Factor. Hans verk har även visats i tre karriärretrospektiv hittills: Secret Mystic Rites 2001, Art and Culture Center, Hollywood, Florida, American Surreal, 2009, San Jose Museum of Art, San Jose, CA och Designed for Extinction, 2010, Otis Ben Maltz Gallery, Los Angeles, CA.

Schorrs verk har varit med i många böcker och tidskrifter om konst, inklusive Juxtapoz samt dokumentärfilmen The Treasures of Long Gone John. Tre monografier om hans verk, Secret Mystic Rites (1998), Dreamland (2004) och American Surreal har publicerats av Last Gasp.

Clash of Holidays-kontrovers
Clash of Holidays orsakade en skandal när den visades ut 2002, när civila ledare i södra Florida anklagade Schorr för hädelse och andra som tog upp detta som en fråga om konstnärlig frihet.

En retrospektiv för Schorr med titeln, Secret Mystic Rites: Todd Schorr Retrospective, organiserades av Art and Culture Center i Hollywood, Florida, den 14 december 2001 – 17 februari 2002.[1] En enorm kontrovers uppstod omedelbart[2] på grund av museets inbjudan till utställningen som skildrade Shorrs målning av Clash of Holidays. ”Museicheferna skickade ut cirka 4000 vykort som visade Clash of the Holidays. Upprördheten började där. Clash of the Holidays skildrar… Jultomten och påskharen inlåsta i dödlig strid. Tomten använder en yxa. Kaninen har en kniv Rudolf den rödnäsade renen och Jesusbarnet, som mumsar på ett öra från en chokladkanin, står vid sidan av.”[2]

”Det var bara ett skämt, verkligen, precis som många av mina målningar som gör narr av saker, kommenterar Schorr, som färdigställde verket 2000, och sedan sålde det till Courteney Cox från Friends tv-show berömmelse.”[2] Till en början, ”ledare of Art and Culture Center of Hollywood…hade bestämt sig för att ta bort målningen som hade dragit otäcka telefonsamtal, e-postmeddelanden och kritik från stadskommissionen.”[2] Kontroversen slocknade efter möten mellan lokala, statliga, och museitjänstemän angående konstnärsrätt, yttrandefrihet och censur.

Annons