Googles översättning om Robert Williams från engelska Wikipedia.

Robert L. Williams, ofta stylad Robt. Williams (född 2 mars 1943), är en amerikansk målare, serietecknare och grundare av Juxtapoz Art & Culture Magazine. Williams var en i gruppen artister som producerade Zap Comix, tillsammans med andra underjordiska serietecknare, som Robert Crumb, S. Clay Wilson och Gilbert Shelton. Hans blandning av Kaliforniens bilkultur, filmisk apokalypticism och film noir hjälpte till att skapa en ny genre av psykedeliskt bildspråk.[1]

Biografi
tidigt liv och utbildning
Robert L. Williams II föddes den 2 mars 1943 i Albuquerque, New Mexico, till Robert Wandell Williams och Betty Jane Spink.[2] I mycket tidig ålder visade han ett intresse för att teckna och att måla med akvareller. Han var inskriven i Stark Military Academy i första klass; kanske ledde detta till att han samlade tyska Pickelhauben senare i livet.[citat behövs]

Williams fick i tidig ålder en kärlek till bilkulturen. Hans far ägde The Parkmore, en drive-in restaurang, komplett med carhops, som besöktes av hot rodders. Williams fick sin första bil när han var 12 år gammal, som en gåva från sin far: en 1934 Ford fem-fönsters coupé. Referenser till hans barndomsmiljö kan ses genom hela Williams arbete, såväl som i de specialanpassade hot rods som han senare skulle bygga själv. Han blev så skicklig på att måla spegelreflektion från kromade bildelar att han senare ritade de kromade delarna för andra komixartister, som sedan ritade resten av bilen.[citat behövs]

Williams hushåll var instabilt, eftersom hans föräldrar gifte sig med varandra totalt fyra gånger. Under sin tidiga barndom skjutsades Williams mellan Albuquerque, New Mexico, och sin fars hem i Montgomery, Alabama. Föräldrarnas slutliga separation inträffade 1956, varefter 12-årige Robert bodde med sin mamma i Albuquerque. Han blev en brottsling, nedsänkt i hot rods, hi-jinx och gatugäng; detta ledde till att han blev utstött från den allmänna skolan i elfte klass.

För att undvika möjligheten till fängelse flyttade Williams till Los Angeles 1963, vid 20 års ålder. Där skrev han in sig på konstkurser vid Los Angeles City College, där han bidrog med konstverk till skolans tidning, The Collegiate, och träffade Suzanne Chorna, hans blivande fru.

Efter det gick han en kort stund på California Institute of the Arts (tidigare Chouinard Art Institute), där han stämplades som en ”illustratör” på nedsättande sätt. Nu gift, lämnade Williams konstskolan och blev en professionell konstnär på jakt efter arbete. Han arbetade för tidningen Black Belt och designade containrar för Weyerhaeuser Corporation, innan han hittade sitt drömjobb 1965, och arbetade med Ed ”Big Daddy” Roth.

Konst- och komixkarriär
I slutet av 1960-talet, medan han gjorde reklam och grafik för Roth, var Williams också en produktiv oljemålare. Det var under denna period som han skapade sina ”Super Cartoon”-målningar, som inkluderade Appetite for Destruction (som föreställer en robotvåldtäktsman på väg att bli straffad av en metallhämnare) och In the Land of Retinal Delights. Dessa målningar skapades minutiöst i stil med de gamla mästarna, med hjälp av handgjorda färger och flera lager av lack.[2] ”Super Cartoon”-verken sålde bra men var mycket tidskrävande att producera och krävde ibland mer än ett år.

1969 gick Williams med i Zap Comix-kollektivet av artister med det ökända nummer 4 av Zap Comix. Han blomstrade inom den tidens icke-konformistiska anti-etablissementskonströrelse, tillsammans med Robert Crumb, S. Clay Wilson, Gilbert Shelton, Spanien Rodriguez, Rick Griffin och Victor Moscoso. Samma år skapade han Coochy Cooty, hans mest framträdande underjordiska comix-antihjälte. Hans skapelse släpptes 1970 i Coochy Cooty Men’s Comics och i många nummer av Zap Comix, och är fortfarande vid liv idag i Williams oljemålningar.[2] 1970 var också det sista året av Williams anställning hos Roth studios.

Många av Williams comix och ”Super Cartoon” målningar ingick i hans första bok, The Lowbrow Art of Robt. Williams, som publicerades 1982 av Rip Off Press. Bokens titel var avsedd som ett uttalande om konstvärldens högprydda ton, som var antitetisk till Williams konstverk.

På 1980-talet blev Williams involverad i punkrockrörelsen och hittade sin nästa publik. Under denna period publicerade han Zombie Mystery Paintings, som påverkade och inspirerade en mängd artister med sina livfulla, sexiga och ultravåldsamma bilder. Dessa arbeten gjordes snabbt, på grov duk, och såldes via en väntelista på grund av stor efterfrågan. Utöver Williams böcker etablerades populariteten för hans verk i gallerier kända för lågbrynskonst, som Billy Shires La Luz de Jesus Gallery, 01 Gallery och Tamara Bane Gallery.[2]

Annons