Google-översättning av engelska Wikipedias text om Kenny Scharf.

Kenny Scharf (född 23 november 1958) är en amerikansk målare [1] känd för sitt deltagande i New York Citys tvärvetenskapliga East Village konstscen under 1980-talet, tillsammans med Jean-Michel Basquiat och Keith Haring. Scharfs gör-det-själv-praktik sträckte sig över målning, skulptur, mode, video, performancekonst och gatukonst.[2] Scharf växte upp i södra Kalifornien efter andra världskriget och fascinerades av tv och det futuristiska löftet om modern design.[3] Hans verk inkluderar ofta popkulturikoner, som Flintstones och Jetsons, eller karikatyrer av medelklassamerikaner i en apokalyptisk science fiction-miljö.[4]

Liv och karriär
Född i Los Angeles flyttade Scharf till Manhattan och tog en BFA i målning vid School of Visual Arts 1980.[5] I East Village på 1980-talet började Scharf sitt varumärke Cosmic Caverns, uppslukande svart ljus och Day-Glo-färginstallationer som också fungerar som pågående discofester.[6] Den första var känd som ”Cosmic Closet” och installerades 1981 i Times Square-lägenheten som han delade med Keith Haring.[7] De visade tillsammans en sex minuters video kallad ”The Sparkle End” (1980) i den landmärke 1980 Collaborative Projects-utställningen The Times Square Show.

Under denna period hade Scharf också viktiga utställningar på Fun Gallery (1981) och Tony Shafrazi (1983, 1984, 1985), innan han såg hans verk omfamnas av museer, såsom Whitney, som valde honom till Whitneybiennalen 1985.[8 ] Konstskribenten Demetria Daniels skriver i Downtown Magazine sa om sitt arbete att det… ”lämnar dig med hopp, glädje, lek och optimism, och en känsla av kärlek…”[9]

Därefter tog karriären fart och han hade internationella utställningar som med Galerie Bruno Bischofberger, Zürich (1985) eller Akira Ikeda Gallery, Tokyo (1986, 1988). 1987 designade Scharf en gungkarusell för André Hellers Luna Luna, en kortvarig nöjespark i Hamburg med åkattraktioner designade av kända samtida konstnärer.[10]

2015/2016 hade Scharf en enmansutställning på Hammarmuseet.[2] Och 2017 monterade han ”BLOX and BAX”, hans senaste enmansutställning på Honor Fraser Gallery i Los Angeles (hans femte med galleriet).[11] Även 2017 visades hans verk i den stora grupputställningen ”Fast Forward: Painting From the 1980s” på Whitney Museum.[12] Scharfs verk ingick i oktober 2017-utställningen ”Club 57: Film, Performance, and Art in the East Village, 1978–1983” på Museum of Modern Art i New York.[13]

Andra enpersonsutställningar av Scharfs verk har presenterats på Nassau County Museum of Art, Roslyn, NY (2016); Portland Art Museum, Portland, OR (2015); Pasadena Museum of California Art, Pasadena, CA (2004); Los Angeles Contemporary Exhibitions, Los Angeles (2001); Portland Institute for Contemporary Art, OR (1999); Salvador Dalí-museet, Sankt Petersburg, FL (1997); University Galleries, Illinois State University, Normal, IL (1997); Museo de Arte Contemporáneo de Monterrey, Mexiko (1996); och Museum of Fort Lauderdale, Fort Lauderdale, FL (1995).[5] Hans offentliga konstverk finns att beskåda på ArtCenter College of Design, Pasadena, CA; Cross Bronx Expressway på Third Avenue, Bronx, NY; Houston Street och Bowery, New York, NY; Norfolk Street, New York, NY; Pasadena Museum of California Art, Pasadena, CA; West Adams Boulevard och La Brea Avenue, Los Angeles, CA; West Hollywood Public Library, West Hollywood, CA; och många andra platser runt om i världen.[5] Hans verk ingår i offentliga samlingar som Bass Museum of Art, Miami Beach, FL; The Jewish Museum, New York, NY; Ludwig Museum, Köln, Tyskland; Museo de Arte Contemporáneo, Monterrey, Mexiko; Museu de Arte Moderna, Rio de Janeiro, Brasilien; Museum of Contemporary Art, Los Angeles, CA; Museum of Modern Art, New York, NY; San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco, CA; Sogetsu-museet, Tokyo, Japan; Stedelijk Museum, Amsterdam, Nederländerna; och Whitney Museum of American Art, New York, NY.[5]

Scharf är också känt för att välkomna samarbeten med populärkultur och möjligheter till merchandising.[2] Han designade omslaget till 1986 B-52:s album Bouncing Off the Satellites och skapade 2002 piloten för The Groovenians for Adult Swim på Cartoon Network.[14] Han har medverkat i dokumentärerna The Universe of Keith Haring och The Nomi Song, om sin vän, operasångaren Klaus Nomi, samt 2016 års Kenny Scharf’s World: ART/New York nr. 69 av Paul Tschinkel.[15] 2014 samarbetade han också på en accessoarlinje med konstkonsulten Maria Gabriela Brito.[16] 2020 presenterar det lyxiga modehuset Dior en ny kollektion i samarbete med Kenny Scharf.[17]

Annons