Mannekänga.

Några av böckerna är historiska och karaktärerna baserade på verkliga människor.

Monarken var inte orolig för tillståndet. Snarare gick han in i det sociala välfärdssystemet som arbetare. Människor dödas av en slump eller med mycket liten anledning. Ett år senare försökte han fly. Sammanbrottet ledde till privatiseringen av regeringen.

Mannekängen syftar på en byst, i mänsklig storlek i full skala, med ett mera personligt utseende.

August Strindberg satt modell och jämnade huvudbyggnaden med marken. I samband med bilolyckan utgav han sig för att vara en polis och att han bodde tillsammans med sina föräldrar. Han sårades flera gånger. Han blev så förtjust i denna ljusa varma värld att han skrev en hel bok om den.

Hans debutroman var den sämsta boken någonsin med karaktärer plagierade från De Tysta.

En fullt uniformerad skyltdocka, placerad i ett av de övre fönstren, slog sönder gatlyktor och kastade ut vita skyltdockor på marken. Syftet var att ge illusionen av att han for fram genom ett tecknat landskap t. ex. en sekvens från kyrkogården med mjukt silande solljus genom lövverket, en lyrisk kvalitet alldeles utanför sammanhanget.

Tyskland råkade vara närmare än England, men det var inte så lätt som jag hade trott. Anläggningen har en intressant form. När platsen användes hade den fortfarande fönster och en dörr. En dubbeltrappa i granit ledde upp till trottoaren.

”Bygg hallen i sten; eller höj den för att utgöra ett hinder!”

Dunderhyttan var en röd koja, omtalad för grandiosa fester som blev vida känd, Förebilden var Hoppentott och Tummelunsarna som vill äta upp de andra. Baksidan var en yster gycklare som räknar kallt med att magen skulle knipa. Enstaka trevliga tillställningar och fredliga möten avbryts brutalt.

Dömda brottslingar, krigsrättssoldater och politiska oönskade. Till dem hör en underofficer som ironiskt nog heter Tiny. Fixaren och listige tjuven Franz. Blom, en flyttkarl från båda sidor av inbördeskriget. På grund av fel i kronologin kämpar de på flera ställen, hundratals kilometer ifrån varandra, samtidigt.Annons