”Myter avslöjar att världen, människan och livet har ett övernaturligt ursprung och historia, och att detta historia är betydelsefull, värdefull och exemplarisk.”

Grundande myter förenar människor och tenderar att inkludera mystiska händelser längs vägen för att få ”grundare” att verka mer åtråvärda och heroiska. Regerande monarker eller aristokratier kan påstå att de härstammar från mytiska grundare/gudar/hjältar för att legitimera sin kontroll.

Betydelsen ”be, böna” är från 1520-talet. Betyder ”att fortsätta (affärsfrågor)” utvecklades mitten av 15c. från en fransk känsla av ”hantera angelägenheter”. Den sexuella känslan (ofta med hänvisning till prostituerade) intygas från 1710, troligen från en sammanslagning av affärssinne och en tidigare känsla av ”att uppvakta eller be om gunst av” (en kvinna), intygad från 1590-talet.

De casibus handlar om berömda människors förmögenheter och olyckor som börjar med den bibliska Adam, som går till mytologiska och antika människor, sedan till människor från Boccaccios egen tid på 1300-talet.

Boccaccio fokuserar på katastrofen som väntar alla som är alltför gynnade av tur och på de oundvikliga katastroferna som väntar dem med stor förmögenhet.

Rymdresor utgör betydande risker, mestadels för de direkta deltagarna (astronauter eller kosmonauter och markstödpersonal), men medför också risken för katastrofer för allmänheten i stort.

Olyckor kan inträffa på marken under uppskjutning, förberedelser eller under flygning på grund av utrustningsfel eller den naturligt fientliga miljön i själva rymden.

Ett annat exempel är rymdfärjan Columbia, som sönderföll under ett landningsförsök över Texas 2003, med en förlust av alla sju astronauterna ombord. Skräpfältet sträckte sig från New Mexico till Mississippi.

Psykosociala faror kan delas in i sådana som uppstår från arbetets innehåll eller sammanhang.


Obalans mellan ansträngning och belöning
Emotionellt arbete
Balans i arbetslivet
Osäkra arbeten
Brist på upplevt organisatoriskt stöd, inklusive upplevt psykologiskt kontraktsbrott
Brist på balans mellan arbete och privatliv, inklusive konflikt mellan arbete och familj
Beteendefrågor som aggression på arbetsplatsen, mobbning på arbetsplatsen, trakasserier på arbetsplatsen inklusive sexuella trakasserier, oaktsamhet på arbetsplatsen, hämnd på arbetsplatsen och våld på arbetsplatsen
Personlighetsfrågor som narcissism på arbetsplatsen, Machiavellianism på arbetsplatsen och psykopati på arbetsplatsen
Organisatorisk konflikt
Informationssekretessfrågor

Det finns ingen officiell klassificering för informationsfaror, men vanliga typer är:

En databit som kan användas för att skada andra.
Idérisker: Allmänna idéer som kan skada andra om de uppfylls
Att veta-för-mycket faror: Information som om den är känd kan orsaka fara för den som känner till den. Till exempel på 1600-talet löpte kvinnor som kände till det ockulta en högre risk att bli anklagade för häxkonst.

Möjligheten att koppla ihop människor med tidigare apor genom härkomst blev tydlig först efter 1859 med publiceringen av Charles Darwins On the Origin of Species. där han argumenterade för idén om utvecklingen av nya arter från tidigare:

”Ljus kommer att kastas över människans ursprung och hennes historia.”

Darwin tillämpade teorin om evolution och sexuellt urval på människor i sin bok från 1871 The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex.

Kulturellt driven evolution har en fördel genom att den förutom de genetiska effekterna kan observeras även i det arkeologiska arkivet.


Northcutt har angett fem krav för en Darwin Award:


Oförmåga att fortplanta sig
Den nominerade måste vara död eller steriliserad
Detta kan vara föremål för tvist. Potentiella pristagare kan vara utanför genpoolen på grund av ålder; andra har redan reproducerat sig före deras död. För att undvika debatter om möjligheten till provrörsbefruktning, konstgjord insemination eller kloning, tillämpade den ursprungliga Darwin Awards-boken följande ”öde ö”-test på potentiella vinnare:

Om personen inte kunde fortplanta sig när han strandade på en öde ö med en öde ö. fertil medlem av det motsatta könet, skulle han eller hon anses vara steril. Vinnare av priset är i allmänhet antingen döda eller har blivit oförmögna att använda sina könsorgan.


Förträfflighet
Förvånansvärt dumt omdöme
Kandidatens dårskap måste vara unik och sensationell, troligen för att priset är tänkt att vara roligt. Ett antal dåraktiga men vanliga aktiviteter, som att röka i sängen, är uteslutna från övervägande. Däremot är självbränning orsakad av rökning efter att ha administrerats en brandfarlig salva på ett sjukhus och specifikt tillsagd att inte röka skäl för nominering. Ett ”hedersomnämnande” (en man som försökte begå självmord genom att svälja nitroglycerinpiller och sedan försökte detonera dem genom att springa in i en vägg) noteras vara i denna kategori, trots att de är avsiktliga och självförvållade (dvs. självmordsförsök), vilket normalt skulle diskvalificera den invalde.


Självval
Orsak till ens egen bortgång
Att döda en vän med en handgranat skulle inte vara berättigat, men att döda sig själv när man tillverkar en hemmagjord skorstensrengöringsanordning från en granat skulle vara berättigad.

Mognad
Kapabel till sunt omdöme
Den nominerade måste åtminstone ha passerat den lagliga körkortsåldern och fri från mental defekt (Northcutt anser att skada eller dödsfall orsakad av mental defekt är tragisk snarare än underhållande och diskvalificerar rutinmässigt sådana bidrag). Efter mycket diskussion finns det också en liten kategori angående dödsfall under denna åldersgräns. För att komma in i denna kategori krävs att kandidatens kamrater anser att personens handlingar var över och bortom förnuftets gränser.

Men 2011 riktade utmärkelserna sig till en 16-årig pojke i Leeds som dog genom att stjäla kopparledningar (den vanliga minimiåldern för körning i Storbritannien är 17). 2012 gav Northcutt liknande uppmärksamhet till en 14-årig flicka i Brasilien som dödades när hon lutade sig ut genom ett skolbussfönster; men hon ”diskvalificerades” för själva priset på grund av den sannolika offentliga invändningen på grund av flickans ålder, vilket Northcutt hävdar är baserat på ”magiskt tänkande”.

Sann
Händelsen måste verifieras
Berättelsen måste dokumenteras av tillförlitliga källor: t.ex. välrenommerade tidningsartiklar, bekräftade tv-rapporter eller ansvariga ögonvittnen. Om en berättelse befinns vara osann diskvalificeras den, men särskilt underhållande sådana placeras i arkivets urbana legendsektion. Trots detta krav är många av berättelserna fiktiva, visas ofta som ”originalbidrag” och presenterar inga ytterligare källor än overifierade (och opålitliga) ”ögonvittnen”.

Regler under utveckling
Dessutom lägger senare revideringar av kvalifikationskriterierna till flera krav som inte har gjorts i formaliserade ”regler”:

Oskyldiga åskådare kan inte utsättas för fara.
Den kvalificerande händelsen måste orsakas utan avsiktlig avsikt att avsluta den nominerades eget liv (eller fertilitet). (För att avskräcka ryktbarhetssökande från att skada sig själva medvetet, för att vinna en Darwin.)

Framgångsrik intelligens är de färdigheter och kunskaper som behövs för att lyckas i livet, enligt ens egen definition av framgång, inom ens sociokulturella kontext.
Analytisk intelligens är resultatet av intelligensens komponenter som tillämpas på ganska abstrakta men välbekanta typer av problem.
Kreativ intelligens är resultatet av intelligensens komponenter som tillämpas på relativt nya uppgifter och situationer.
Praktisk intelligens är resultatet av intelligensens komponenter som tillämpas på erfarenhet i syfte att anpassa, forma och välja.
Även om den typiskt identifieras av dess västerländska definition, stöder flera studier idén att mänsklig intelligens har olika betydelser över kulturer runt om i världen.

I många österländska kulturer är intelligens främst relaterad till ens sociala roller och ansvar. En kinesisk uppfattning om intelligens skulle definiera det som förmågan att känna empati med och förstå andra – även om detta inte på något sätt är det enda sättet som intelligens definieras i Kina.

I flera afrikanska samhällen visas intelligens på liknande sätt genom en social lins. Men snarare än genom sociala roller, som i många österländska kulturer, exemplifieras det genom socialt ansvar. Till exempel, på Chi-Chewa-språket, som talas av ett tiotal miljoner människor i centrala Afrika, innebär motsvarande term för intelligens inte bara smarthet utan också förmågan att ta ansvar.

Dessutom, inom amerikansk kultur finns det också en mängd olika tolkningar av intelligens. En av de vanligaste åsikterna om intelligens inom amerikanska samhällen definierar det som en kombination av problemlösningsförmåga, deduktiva resonemangsförmåga och intelligenskvot (IQ), medan andra amerikanska samhällen påpekar att intelligenta människor bör ha ett socialt samvete, acceptera andra för vilka de är och kunna ge råd eller visdom.

Le Corbusier använde uttryckligen det gyllene snittet i sitt Modulor-system för skalan av arkitektoniska proportioner. Han såg detta system som en fortsättning på den långa traditionen av Vitruvius, Leonardo da Vincis ”Vitruvian Man”, verk av Leon Battista Alberti och andra som använde proportionerna av den mänskliga kroppen för att förbättra utseendet och funktionen av arkitektur.

Han tog Leonardos förslag om det gyllene snittet i mänskliga proportioner till en extrem: han sektionerade sin modell av människokroppens höjd vid naveln med de två sektionerna i det gyllene snittet, och delade sedan upp dessa sektioner i gyllene snittet vid knäna och halsen; han använde dessa gyllene snitt proportioner i Modulor-systemet.

Le Corbusier placerade system av harmoni och proportioner i centrum för sin designfilosofi, och hans tro på universums matematiska ordning var nära knuten till det gyllene snittet och Fibonacci-serien, som han beskrev som:

”rytmer uppenbara för ögat och tydliga i sina relationer med varandra. Och dessa rytmer är själva roten till mänskliga aktiviteter. De genljuder i människan av en organisk oundviklighet, samma fina oundviklighet som gör att barn, gamla män, vildar och vildar spårar ut det gyllene snittet. den lärde.”

Medan en ateist beskriver enheten som ”befriad från empirisk fyllning”, kan en religiös person beskriva den som ”Gud” eller ”den gudomliga”.

Läkare och sjuksköterskor bör vara uppmärksamma på att lära av erfarenheter av den speciella smärta som alienation kan ge.

I litteraturen representeras Alienation som den psykologiska isoleringen av en individ från samhället.

I en volym av Blooms litterära teman beskrivs Shakespeares Hamlet som det ”högsta litterära porträttet” av alienation. Bartleby Skrivaren, eftersom så många sinnen av alienation är närvarande. Andra litterära verk som beskrivs som behandlar temat alienation är:

Sköna Nya Värld, Räddaren i Nöden, Dublinbor Othello, Fahrenheit 451, Den Osynlige Mannen, Mrs Dalloway, Anteckningar från Källarhålan, Gökboet, Det Märkliga Fallet med Dr Jekyll och Mr Hyde, Främlingen, Myten om Sisyfos, Processen, Slottet, I Väntan på Godot, Det Öde Landet, Barnet i Tiden och Trainspotting.

Sociologen Dahms menar att det centrala temat i The Matrix är:

”den genomgripande men alltmer osynliga förekomsten av alienation i världen idag, och svårigheter som åtföljer försök att övervinna det”.

Det brittiska progressiva rockbandet Pink Floyds konceptalbum The Wall (1979) och det brittiska alternativa rockbandet Radioheads album OK Computer (1997), behandlar båda ämnet alienation i sina texter.

Kontexten för ensamhet är att uppnå njutning inifrån, men detta kräver inte fullständig avskildhet från den yttre världen. Ensamhet innebär inte nödvändigtvis känslor av ensamhet, och kan i själva verket vara ens enda källa till genuint nöje för dem som väljer den med avsikt.

Vissa individer söker ensamhet för att upptäcka en mer meningsfull och vital tillvaro. Till exempel, i religiösa sammanhang, föredrog vissa helgon tystnad och fann ett enormt nöje i sin upplevda enhetlighet med Gud. Ensamhet är ett tillstånd som rör sig i våra hjärtan, rena våra relationer; ensamhet och tystnad blir på så sätt förmågan att återhämta oss och växa.

Buddha uppnådde upplysning genom användning av meditation, berövad sensorisk input, kroppsliga behov och yttre begär, inklusive social interaktion.

De som är socialt apatiska kan tycka att det är en trevligt att sysselsätta sig med ensamma uppgifter.

Den första arkitekten var Paul Engelmann, någon som Wittgenstein hade lärt känna när han utbildade sig till artilleriofficer i Olomouc. Engelmann ritade ett extra modernistiskt hus efter Adolf Loos stil: tre rektangulära kvarter.

Wittgenstein visade ett stort intresse för projektet och för Engelmanns planer och engagerade sig i projektet i över två år, till en sådan grad att Engelmann själv ansåg Wittgenstein vara skaparen av slutprodukten.

Wittgenstein fokuserade på fönstren, dörrarna, dörrhandtagen och radiatorerna och krävde att varje detalj skulle vara exakt som han specificerade, till den grad att alla inblandade i projektet var utmattade. När huset nästan var färdigt fick han ett tak höjt 30 mm så att rummet fick exakt de proportioner han ville ha.

En av arkitekterna, Groag, skrev i ett brev:

”Jag kommer hem väldigt deprimerad med huvudvärk efter en dag av värsta gräl, dispyter, irritationer, och detta händer ofta. Mestadels mellan mig och Wittgenstein.”

Waugh skriver att Margaret så småningom vägrade att betala för förändringarna Wittgenstein fortsatte att kräva, så han köpte sig en lott i hopp om att betala för saker och ting på det sättet.

Det tog honom ett år att designa dörrhandtagen och ytterligare ett år att designa radiatorerna. Varje fönster täcktes av en metallskärm som vägde 150 kg, flyttad av en remskiva som designats av Wittgenstein.

Leitner, författare till The Architecture of Ludwig Wittgenstein, sa att det knappt finns något jämförbart i inredningshistorien:

”Den är lika genial som den är dyr. En metallgardin som kunde sänkas ner i golvet.”

Annons