Exempel på Kognitiv dissonans (Moralisk dissonans framkallas när människor agerar på ett sätt som resulterar i negativa konsekvenser för andra) :

”This is what happens when you work to change things, and first they think you’re crazy, then they fight you, and then all of a sudden you change the world.”
”Det här är vad som händer när du arbetar för att förändra saker. Först tror de att du är galen, sedan slåss de mot dig, sedan förändrar du världen.” Citat: Elisabeth Holmes

Fram till tidigt på 1900-talet kallades psykiska problem inom psykiatrin som tillstånd av mental alienation, vilket antydde att en person hade blivit separerad från sig själv, sitt förnuft eller världen.

RD Laing var särskilt inflytelserik när han hävdade att dysfunktionella familjer och socioekonomiskt förtryck orsakade tillstånd av alienation och ontologisk osäkerhet hos människor, som kunde betraktas som anpassningar men som diagnostiserades som störningar av den vanliga psykiatrin och samhället.

En uppfattning innebar att alienation var en separation från Gud. Feuerbach menade att gudsdyrkan i sig är en form av alienation.

Einstein karakteriserade sig själv som ”andäktigt religiös”:

”Den vackraste känslan vi kan uppleva är den mystiska. Det är kraften i all sann konst och vetenskap. Han för vilken denna känsla är en främling, som inte längre kan undra och stå hänförd i vördnad, är så gott som död. Att veta att det som är ogenomträngligt för oss verkligen existerar, manifesterar sig som den högsta visdom och den mest strålande skönhet, som våra tråkiga förmågor bara kan förstå i sina mest primitiva former – denna kunskap, denna känsla, är i centrum för sann religiöshet. I denna mening, och endast i denna mening, tillhör jag rangen av andäktigt religiösa män.”

Schopenhauers åsikter om oberoende av rumsligt åtskilda system påverkade Einstein, som kallade honom ett geni. Enligt deras uppfattning var det ett nödvändigt antagande att blotta skillnaden i läge räcker för att göra två system olika, där de två tillstånden har sitt eget verkliga fysiska tillstånd, oberoende av det andras tillstånd.

Library of Trinity College, Cambridge, har i sina samlingar Newtons personliga kopia av King James Bible, som uppvisar många marginalanteckningar i hans hand såväl som cirka 500 läsarmärken som pekar på passager av särskilt intresse.

En anteckning är bifogad Bibeln anger att den ”gavs av Sir Isaac Newton i hans senaste sjukdom till kvinnan som ammade honom”. Boken testamenterades så småningom till biblioteket 1878. De platser Newton markerade eller kommenterade i sin bibel vittnar om hans undersökningar av teologi, kronologi, alkemi och naturfilosofi; och några av dessa hänför sig till passager av General Scholium till den andra upplagan av Principia. Newtons bibel verkar först och främst ha varit ett skräddarsytt referensverktyg i händerna på en bibelforskare och kritiker.

I ett manuskript Newton skrev 1704 beskriver han sina försök att utvinna vetenskaplig information från Bibeln. Han uppskattade att världen skulle gå under tidigast 2060. När han förutspådde detta, skrev han: ”Detta nämner jag inte för att påstå när tiden för slutet kommer att vara, utan för att sätta stopp för de övergivna gissningarna från fantasifulla män som ofta är att förutsäga slutets tid, och genom att göra det bringa de heliga profetiorna i misskredit så ofta som deras förutsägelser misslyckas.”

Swedenborg gjorde inga försök att grunda en kyrka. Några år efter hans död bildades små läsgrupper för att studera hans läror. En mängd viktiga kulturpersonligheter, både författare och konstnärer, var influerade av Swedenborgs skrifter:

Robert Frost, Johnny Appleseed, William Blake, Jorge Luis Borges, Daniel Burnham, Arthur Conan Doyle, Ralph Waldo Emerson, John Flaxman, George Inness, Henry James Sr., Carl Jung, Immanuel Kant, Honoré de Balzac, Helen Keller, Czesław Miłosz, Joseph Smith, August Strindberg, DT Suzuki och WB Yeats.

Däremot kallade en av de mest framstående svenska författarna på Swedenborgs tid, Johan Henric Kellgren, Swedenborg ”ingenting annat än en dåre”. En kätterirättegång inleddes i Sverige 1768 mot Swedenborgs skrifter och två män som främjade dem.

Även om vansinnesförklaringen inte var ovanlig under Swedenborgs egen tid, mildras den av hans verksamhet i Svenska Riddarhuset (Adelshuset), Riksdagen (dvs. svenska riksdagen), och Kungliga Vetenskapsakademien. Dessutom anses tankesystemet i hans teologiska skrifter av vissa vara anmärkningsvärt sammanhängande.

Vidare karakteriserades han av sin samtid som en ”snäll och varmhjärtad man”, ”älskvärd i sitt möte med allmänheten”, talade ”lätt och naturligt om sina andliga upplevelser”, med trevlig och intressant konversation. En engelsk vän till Kant som besökte Swedenborg på Kants uppdrag beskrev Swedenborg som en ”förnuftig, trevlig och uppriktig och lärd man”.

Framsynsstudier kan också överväga möjligheten av ”wild card”-händelser.

Kortet anses vanligtvis antyda aspekter av läkning/återhämtning, särskilt den typ som händer med tiden. Det är den kritiska faktorn för den aktuella frågan. Eremiten är ”tillbakadragande från händelser och förhållande för att introspektera och samla kraft”. Ett kort med personlig erfarenhet och omtänksam nykterhet.

Att få människor att finna lycka i små saker och att inte fokusera på sina misslyckanden. Detta samlade tänkare med intressen för artificiell intelligens, nanoteknik, genteknik, livsförlängning, tankeuppladdning, idéframtid, robotik, rymdutforskning och memetik. Affiliate-medlemmar över hela världen började organisera konferenser, möten, fester, onlinedebatter och dokumentärer.

Själva termen alienation kommer från latinets alienus som betydde ‘av en annan plats eller person’, som i sin tur kom från alius, som betyder ”annan” eller ”annan”. Alienation kan betyda en metafysisk känsla av att uppnå ett högre tillstånd av kontemplation, extas eller förening – att bli alienerad från en begränsad tillvaro i världen.

Ett begrepp som används när det gäller specifika relationer är föräldraalienationen, där ett separerat barn uttrycker en allmän motvilja mot en av sina föräldrar (som kan ha skilt sig eller separerat). Föräldrarnas främlingskap kan bero på specifika influenser från någon av föräldrarna eller kan bero på den sociala dynamiken i familjen som helhet.

Alienation i betydelsen avsaknad av makt har tekniskt definierats av Seeman som:

”den förväntan eller sannolikheten hos individen att hans eget beteende inte kan bestämma förekomsten av de resultat, eller förstärkningar, han söker.”

I diskussionen om maktlöshet införlivade Seeman också insikterna från psykologen Julian Rotter.

Rotter skiljer mellan intern kontroll och extern kontroll:

”skillnader (bland personer eller situationer) i den grad i vilken framgång eller misslyckande kan tillskrivas externa faktorer (t.ex. tur, slump eller kraftfulla andra), mot framgång eller misslyckande som ses som resultatet av ens personliga färdigheter eller egenskaper”.

Kalekin-Fishman: ”En person lider av alienation i form av ‘maktlöshet’ när hon är medveten om klyftan mellan vad hon skulle vilja göra och vad hon känner sig kapabel att göra”.

Martin Heideggers begrepp om ångest (angst) och vikten av att passionerat bekräfta att man är-i-världen. Själv-främling är ett svårfångat begrepp, men kan definieras som ”det psykologiska tillståndet att förneka sina egna intressen – att söka efter yttre tillfredsställande, snarare än inneboende tillfredsställande, aktiviteter…”. Det kan karakteriseras som en känsla av att ha blivit främling för sig själv, eller för vissa delar av sig själv, eller alternativt som ett problem med självkännedom eller äkthet.

Under medeltiden har ett förhållande mellan alienation och social ordning beskrivits, delvis förmedlat av mystik och monastik. Korstågen och häxjakterna har beskrivits som former av massfrämlingskap.

Mystik omfattar ett brett spektrum av praktiker som syftar till en transformation av personen, inte bara att framkalla mystiska upplevelser. William James påverkade förståelsen av mystik som en distinkt upplevelse som ger kunskap om det transcendentala.

En mystisk upplevelse inte är en övergångshändelse, utan ett fast medvetande.

1936 fick Einstein ett brev från en ung flicka i sjätte klass. Hon hade frågat honom, med uppmuntran av sin lärare, om vetenskapsmän ber. Einstein svarade på det mest elementära sätt han kunde:

”Vetenskaplig forskning bygger på idén att allt som sker bestäms av naturlagar, och därför gäller detta för människors handlingar. Av denna anledning kommer en forskare knappast att vara benägen att tro att händelser kan påverkas av en bön, det vill säga av en önskan riktad till en övernaturlig varelse. Det måste dock erkännas att vår faktiska kunskap om dessa lagar endast är ofullkomlig och fragmentarisk, så att tron ​​på existensen av grundläggande allomfattande lagar i naturen också vilar på en sorts tro. Ändå har denna tro till stor del motiverats hittills av framgången med vetenskaplig forskning. Men å andra sidan blir alla som är seriöst involverade i jakten på vetenskap övertygade om att en ande är uppenbar i universums lagar – en ande som är vida överlägsen människans, och en ande som vi med vår blygsamma krafter måste känna sig ödmjuka. På detta sätt leder jakten på vetenskap till en religiös känsla av en speciell sort, som verkligen skiljer sig helt från religiositeten hos någon mer naiv.”

I december 1952 kommenterade han vad som inspirerar hans religiositet:

”Min känsla är religiös såtillvida att jag är genomsyrad av det mänskliga sinnets otillräcklighet för att djupare förstå universums harmoni som vi försöker formulera som ‘naturlagar’. ”

I ett brev till Maurice Solovine berättade Einstein om sina skäl för att använda ordet ”religiös” för att beskriva sina andliga känslor:

”Jag kan förstå din motvilja mot användningen av termen ”religion” för att beskriva en känslomässig och psykologisk attityd som visar sig tydligast hos Spinoza. (Men) jag har inte hittat ett bättre uttryck än ‘religiös’ för den tillit till verklighetens rationella natur som åtminstone i viss mån är tillgänglig för det mänskliga förnuftet.”

Hartmanns arbete har ansetts bereda vägen för Freuds senare teori om det omedvetna. I teorin om psykoanalys tog Sigmund Freud inte uttryckligen upp begreppet alienation, men det har andra analytiker senare gjort. Det är en teori om splittringar och konflikter mellan det medvetna och omedvetna, mellan jaget och civilisationen.

Mystik har antika grekiska ursprung härlett från ordet μύω múō, som betyder ”att stänga” eller ”att dölja”, ett brett spektrum av föreställningar relaterade till ”extraordinära upplevelser och sinnestillstånd.”

1930 publicerade Einstein en uppsats i The New York Times Magazine,”Religion och vetenskap”:

  1. En primitiv förståelse av kausalitet orsakar rädsla, och de rädda uppfinner övernaturliga varelser analoga med dem själva.
  2. Längtan efter kärlek och stöd skapar ett socialt och moraliskt behov av en högsta varelse; båda dessa stilar har ett antropomorfiskt gudsbegrepp.
  3. Den tredje stilen, som Einstein ansåg vara mest mogen, har sitt ursprung i en djup känsla av vördnad och mystik; att individen känner ”den upphöjdhet och underbara ordning som uppenbarar sig i naturen … och han vill uppleva universum som en enda betydelsefull helhet.”

Einstein hävdade:

”En person som är religiöst upplyst framstår för mig som en som efter bästa förmåga har befriat sig från sina själviska begärs bojor och är upptagen av tankar, känslor och strävanden som han håller fast vid på grund av deras överpersonliga värde. Det förefaller mig som att det viktiga är kraften i detta överpersonliga innehåll … oavsett om man försöker förena detta innehåll med ett gudomligt väsen, för annars skulle det inte vara möjligt att räkna Buddha och Spinoza som religiösa personligheter. Följaktligen är en religiös person hängiven i den meningen att han inte tvivlar på betydelsen av de överpersonliga föremål och mål som varken kräver eller är kapabla till rationell grund … I denna mening är religion mänsklighetens urgamla strävan att bli klart och fullständigt medvetna om dessa värderingar och mål och ständigt stärka och utöka deras effekt. Om man föreställer sig religion och vetenskap enligt dessa definitioner verkar en konflikt mellan dem omöjlig. För vetenskapen kan bara fastställa vad som är, men inte vad som borde vara…”

Theodor Adorno och Erich Fromm utvecklade också teorier om alienation. På 1960-talet kom den revolutionära gruppen Situationist International till en viss framträdande plats och iscensatte ”situationer” som syftade till att lyfta fram ett alternativt sätt att leva till ett diffust ‘spektakel’; en falsk verklighet som maskerar en degradering av mänskligt liv.

Kritiker av situationisterna förklarar att deras idéer i själva verket inte är komplexa och svåra att förstå, utan i bästa fall är enkla idéer uttryckta i ett medvetet svårt språk, och i värsta fall faktiskt nonsens.

På 1990-talet uppstod återigen ett uppsving av intresset för alienation föranledd av Sovjetunionens fall, globaliseringen, informationsexplosionen, ökad medvetenhet om etniska konflikter.

Neal & Collas skriver:

”Normlöshet härrör delvis från förhållanden av komplexitet och konflikt där individer blir otydliga om sammansättningen och upprätthållandet av sociala normer. Plötsliga förändringar sker i livsvillkoren, och de normer som vanligtvis verkar kan inte längre vara tillräckliga som riktlinjer för uppförande”.

Detta är en speciell fråga efter Sovjetunionens fall, massmigrationer från utvecklingsländer till utvecklade länder och den allmänna känslan av desillusion som präglade 1990-talet.

Familjär främlingskap mellan föräldrar och vuxna barn:

”tillskrivs ett antal biologiska, psykologiska, sociala och strukturella faktorer som påverkar familjen, inklusive anknytningsstörningar, oförenliga värderingar och trosuppfattningar, ouppfyllda förväntningar, kritiska livshändelser och övergångar, föräldraalienering och ineffektiva kommunikationsmönster.”

Faktum är att emotionell alienation sägs vara ett vanligt sätt att leva för många, oavsett om det upplevs som överväldigande, okänt mitt i ett socioekonomisk ras, eller bidrar till till synes orelaterade problem.

Neal och Collas betonar den centrala betydelsen av social isolering i den moderna världen:

”Medan social isolering typiskt sett upplevs som en form av personlig stress, är dess källor djupt inbäddade i den moderna världens sociala organisation. Med ökad isolering och atomisering, är mycket av våra dagliga interaktioner med dem som är främlingar för oss och som vi saknar pågående sociala relationer med.”

Sedan Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut har migranter från Östeuropa och utvecklingsländer strömmat till utvecklade länder i jakt på en bättre levnadsstandard.

Detta har lett till att hela samhällen har ryckts upp med rötterna: inte längre en del av deras hemländer helt, men inte heller integrerat i sina adopterade samhällen.

Senekal hävdar:

”Låginkomstsamhällen eller religiösa minoriteter kan känna sig separerade från det vanliga samhället, vilket leder till motreaktioner som den civila oron som inträffade i franska städer i oktober 2005. Det faktum att upploppen därefter spred sig till Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Grekland och Schweiz illustrerar att dessa samhällen inte bara kände sig segregerade från det vanliga samhället, utan också att de hittade en gemenskap i sin isolering; de betraktade sig själva som besläktade andar.”

I slutet av 1970-talet ville Disneys vd Card Walker se över EPCOT-idén, men styrelsen trodde att ingen skulle vilja leva under ett mikroskop och bli övervakad konstant.

Resultatet av kompromissen var nöjesparken EPCOT Center. Även om den fortfarande efterliknade Walt Disneys idéer, var den inte en stad, utan snarare påminde den om en världsutställning.

Till skillnad från EPCOT, som baserades på modernism och futurism, finns det ingen radiell design för Celebration. Celebration är designad baserat på ny urbanism, och liknar en liten amerikansk stad, men har alla moderna bekvämligheter, utan de revolutionerande transportidéerna som finns i planerna för EPCOT.

Singapore nämns ofta som ett verkligt EPCOT-land. William Gibson beskrev Singapore som ”Disneyland med dödsstraff”, på grund av dess höga grad av stadsplanering och rena och ordnade livsstil, precis som Walt Disney skulle ha velat att hans samhälle skulle vara.

Annons