Tema: För att kunna genom föra sina Drömmar, bör en först stå Verklighetsförankrad i Diskmaskinsrealismens Vardagsslentrian.

”Är inte allting verkligt?” Andy Warhol

1933 Historia universal de la infamia låg på gränsen mellan fack- och skönlitteratur; vissa utgjorde litterära förfalskningar som gjorde anspråk på att vara översatta textavsnitt från välkända men sällan lästa verk.

Termen magisk realism användes första gången 1925 av den tyske konstkritikern och fotografen Franz Roh. Den magiska realismen gestaltar sammansmältningen av en gripbar, synlig, rationell verklighet och en hallucinatorisk, drömliknande verklighet.


Spegeln i spegeln: En labyrint är en samling surrealistiska noveller av Michael Ende som ursprungligen publicerades 1984.

Ingen av berättelserna har en egen titel. Ende skrev de 30 novellerna – enligt dedikationen i början av boken – för sin far Edgar Ende, vars konstnärliga verk (boken är illustrerad med 18 av hans målningar) inspirerade novellerna.

Teman och motiv
Huvudmotivet för samlingen är frågan ”Vad reflekteras i en spegel som reflekteras i en spegel?” Ende ger inget tydligt svar på denna fråga under bokens gång. I ett brev uppgav han att han avsåg att titeln skulle tas som en metafor för relationen mellan läsaren och boken:

”Det för mig till den verkliga anledningen till titeln: Var sker det som händer under läsningen av en bok? (…) Tar inte varje läsare, vare sig han vill det eller inte, med sig (…) sina egna erfarenheter och tankar in i läsprocessen? (…) Är inte varje bok en spegel i vilken läsaren reflekteras, vare sig han vet det eller inte? Och är inte varje läsare en spegel i vilken boken reflekteras?”
Som Ende själv sa:

Om man påstår sig ha ‘förstått’ något eller kunna ‘förklara’ något, betyder det vanligtvis inget annat än att reducera det till något känt tidigare, till något bekant. (…) När jag skrev den här boken tänkte jag att bjud in läsaren till något av ett fritt spel, där innehållet i fantasin eller medvetandet ständigt förstörs eller omvandlas så att det blir omöjligt att hålla fast vid det.”

Medan Ensors tidiga verk, som Russian Music (1881) och The Drunkards (1883), skildrar realistiska scener i en dyster stil, ljusnade hans palett sedan och han gynnade allt mer bisarrt ämne.

Sådana målningar som The Scandalized Masks (1883) och Skeletons Fighting over a Hanged Man (1891) visar figurer i groteska masker inspirerade av de som säljs i hans mors presentbutik för Oostendes årliga karneval.

Ämnen som karnevaler, masker, dockteater, skelett och fantastiska allegorier är dominerande i Ensors mogna arbete. Ensor klädde upp skelett i sin ateljé och arrangerade dem i färgglada, gåtfulla tablåer på duken, och använde masker som en teatralisk aspekt i sina stilleben.

När Orfeu går hem är han glad över att se Eurydice som bor intill med Serafina. Eurydice har rymt till Rio för att gömma sig för en främmande man som hon tror vill döda henne.

Mannen – Döden klädd i en stiliserad skelettdräkt – hittar henne, men Orfeu jagar bort honom.

Orfeu och Eurydice blir förälskade, men är ständigt på flykt från både Mira och Döden. När Serafinas sjömanspojkvän Chico (Waldemar De Souza) dyker upp erbjuder Orfeu att låta Eurydice sova i sitt hem, medan han tar hängmattan utomhus. Eurydice bjuder in honom till sin säng.

Orfeu, Mira och Serafina är huvudmedlemmarna i en sambaskola, en av många som paraderar under karnevalen. Serafina bestämmer sig för att låta Eurydice klä ut sig i sin kostym så att hon kan spendera mer tid med sin sjöman. En slöja döljer Eurydikes ansikte; endast Orfeu får veta om bedrägeriet. Under paraden dansar Orfeu med Eurydice.

Så småningom ser Mira Serafina bland åskådarna och sliter av Eurydices slöja. Eurydice tvingas återigen springa för sitt liv först från Mira, sedan från Döden.

Instängd i Orfeus egen vagnstation, hänger hon från en kraftledning för att komma bort från Döden och dödas av misstag av Orfeu när han slår på strömmen och dödar henne.

Döden säger till Orfeu ”Nu är hon min”, innan han slår ut honom.

Orfeu letar upprörd efter Eurydice på Kontoret Anmälningar av Försvunna Personer, även om Hermes har berättat för honom att hon är död.

Byggnaden är öde på natten, med bara en vaktmästare som städar. Han säger till Orfeu att platsen bara har papper och att inga människor kan hittas där.

Vaktmästaren förbarmar sig över Orfeu och tar honom ner för en stor dunkel spiraltrappa – en referens till den mytomspunna Orfeus nedstigning till underjorden – till en Macumba-ritual, en regional form av den afro-brasilianska religionen Candomblé.

Vid porten finns en hund som heter Cerberus, efter den trehövdade hunden från Hades i grekisk mytologi.

Under ritualen säger vaktmästaren till Orfeu att kalla till sin älskade genom att sjunga.

Eurydikes ande bebor en gammal kvinnas kropp och talar till honom. Orfeu vill se på henne, men Eurydike ber honom att inte förlora henne för alltid. När han ändå vänder sig om och tittar, ser han den gamla kvinnan, och Eurydikes ande försvinner, som i den grekiska myten.

Orfeu vandrar i sorg. Han hämtar Eurydices kropp från stadsbårhuset och bär henne i sina armar över staden och uppför kullen mot sitt hem, där hans hydda brinner. En hämndlysten Mira, löpande amok, kastar en sten som träffar honom i huvudet och välter honom över en klippa till döden med Eurydike fortfarande i famnen.

Under ett slag i den aragonesiska staden Zaragossa (Zaragoza) under Napoleonkrigen drar sig en officer tillbaka till andra våningen i ett värdshus. Han hittar en stor bok med teckningar av två män som hänger i en galge och två kvinnor i en säng. En fiendeofficer försöker arrestera honom men det slutar med att han översätter boken åt honom; den andre officeren känner igen dess författare som sin egen farfar, som var kapten i vallongardet.

Förfadern, Alfonso van Worden (Zbigniew Cybulski), dyker upp med två tjänare som söker den kortaste vägen genom Sierra Morena-bergen. De två männen varnar honom för att ta sin valda väg eftersom den leder genom hemsökt territorium.

På ett till synes öde värdshus, Venta Quemada, är han inbjuden att äta middag med två moriska prinsessor, Emina (Iga Cembrzyńska) och Zibelda (Joanna Jędryka) i ett hemligt inre rum. De informerar kaptenen att de är hans kusiner och som den siste i Gomelez-linjen måste han gifta sig med dem båda för att skaffa arvingar. Han måste dock konvertera till islam. Han kallar dem skämtsamt spöken (trots att han med stor bravader sagt till sina tjänare att spöken inte existerar). Sedan förför de honom och ger honom en dödskallebägare att dricka.

Han vaknar och befinner sig tillbaka på den ödsliga landsbygden, liggande bredvid en hög med dödskallar under en galge. Han möter en eremitpräst som försöker bota en besatt man; den senare berättar sin historia, som också involverar två systrar och en annan sorts förbjuden kärlek. Alfonso sover i eremitagets kapell och hör konstiga röster på natten.

När han vaknar och rider iväg blir han tillfångatagen av den spanska inkvisitionen. Men han räddas av de två prinsessorna, med hjälp av gänget av bröderna Zoto (av vilka två hade synts döda på marken nära galgen). Tillbaka i det inre rummet blir de två prinsessorna amorösa med Alfonso men de avbryts av Sheikh Gomelez, som med svärdsspetsen tvingar kaptenen att dricka dödskallebägaren.

Återigen vaknar Alfonso vid galgen, men den här gången ligger en kabbalist bredvid honom. När de rider till kabbalistens slott får de sällskap av en skeptisk matematiker, som säger: ”Det mänskliga sinnet är redo att acceptera vad som helst, om det används medvetet.” Därmed slutar del 1 av filmen.

Del 2 är i första hand fylld med de inkapslade berättelserna som berättas av ledaren för ett band zigenare som besöker slottet.

Ramberättelse eller saga-inom-en-saga-inom-en-sagan börjar bara beskriva komplexiteten, eftersom vissa av de inre sagorna flätas samman, så att senare sagor kastar nytt ljus över tidigare upplevelser som berättas av andra karaktärer.

Till slut blir Alfonso tillsagd att återvända till Venta Quemada, där han träffar de två prinsessorna. De tar farväl av honom och shejken ger honom den stora boken så att han kan skriva slutet på sin egen berättelse. Shejken förklarar att hela äventyret var ett ”spel” designat för att testa Alfonsos karaktär.

Alfonso vaknar under galgen igen, men hans två tjänare är i närheten – det är som om de ska börja resan som han just har ”drömt”. På det lilla värdshuset i Zaragoza skriver han i den stora boken tills någon berättar att de två prinsessorna väntar på honom. Han slänger boken åt sidan och den landar på bordet där hans efterkommandes fiende hittade den i början av filmen.

Berkeleys empiri kan definieras av fem propositioner:

alla betydelsefulla ord står för idéer;

all kunskap om saker handlar om idéer;

alla idéer kommer utifrån eller inifrån;

om det utifrån måste vara av sinnena,

och de kallas förnimmelser (de verkliga sakerna), om de inifrån är sinnets verksamhet och kallas tankar.

Berkeley förtydligar sin distinktion mellan idéer genom att säga att de ”är präglade i sinnena”, ”uppfattas genom att ta hänsyn till sinnets passioner och operationer” eller ”formas med hjälp av minne och fantasi.”

Om någon lämnar ett rum och slutar uppfatta det rummet finns inte det rummet längre?

Berkeley svarar på detta genom att hävda att det fortfarande uppfattas och medvetandet som gör uppfattningen är Gud.

(Detta gör att Berkeleys argument bygger på en allvetande, allestädes närvarande gudom.)

Detta påstående är det enda som håller upp hans argument:

”beroende för vår kunskap om världen, och om existensen av andra sinnen, på en Gud som aldrig skulle vilseleda oss.”

Berkeley:

”en idé inte kan likna något annat än en idé; en färg eller figur kan inte likna något annat än en annan färg eller figur”.

Berkeley’s likhetsprincip:

Föreställningen att en idé bara kan likna (och därmed jämföras med) en annan idé.

Berkeleys immaterialism hävdar att ”esse est percipi (aut percipere)”, ”Att vara är att uppfattas”.

Det vill säga att bara det som uppfattas eller uppfattar är verkligt, och utan vår uppfattning eller Guds kan ingenting vara verkligt.

Uppfattningen visar inte hela bilden och hela bilden kan inte bli uppfattad.

Påståendet att Vattnet kan inte vara kallt och varmt på samma gång, motsäger sig själv.

Detta visar att det som uppfattas inte alltid är sant eftersom det ibland kan bryta mot lagen om icke-motsägelse.

I det här fallet ”skulle det vara godtycklig antropocentrism att hävda att människor har speciell tillgång till objektens verkliga egenskaper”.

Analysera varje ord för sig och inte låsa dig vid din första tolkning.

Det kan hjälpa att läsa ordet högt, och prova att betona det på olika sätt.

bo fint mätt ställ

kalla växt tunga platta

tro kort för lös
Omskrivningsverktyg är en meningsgenerator som kan skriva om fullständiga meningar.

Vad är omformulering?
Omskrivning är att uttrycka idéer och information i dina egna ord och ange den ursprungliga källan.

Varför omskrivningsverktyg?
Omformuleringsverktyg hjälper till att skriva om innehåll utan plagiering. Det kan ändra meningsstrukturen utan att ändra ämnets sammanhang.

Om du inte är säker på plagiering i texten kan du kontrollera den på plagieringskontrollen.
Omformulera innehåll manuellt är inte en lätt uppgift. Det tar både tid och ansträngning att göra detta.

I Slottet är huvudpersonen en lantmätare som kommer till en by. Hans önskan är att leva normalt och att bli accepterad. Ingen motar visserligen bort honom, men han förblir en främling, som inte tillåts komma med i gemenskapen.

Alfred Kubin föddes i Böhmen i staden Leitmeritz, österrikisk-ungerska riket (nuvarande Litoměřice). Från 1892 till 1896 gick han i lärling hos landskapsfotografen Alois Beer.

1896 försökte han begå självmord på sin mors grav och hans korta period i den österrikiska armén året därpå slutade med ett nervöst sammanbrott.

År 1898 påbörjade Kubin en period av konstnärliga studier vid en privat akademi som drevs av målaren Ludwig Schmitt-Reutte, innan han 1899 skrev in sig vid Münchens akademi men utan att avsluta sina studier där.

I München upptäckte Kubin verk av Odilon Redon, Edvard Munch, James Ensor, Henry de Groux och Félicien Rops.

Han var djupt påverkad av Max Klingers tryck och berättade senare: ”Här öppnades en ny konst för mig, som erbjöd fritt spel för det fantasifulla uttrycket av varje tänkbar känslovärld. Innan jag lade undan gravyrerna svor jag att jag skulle ägna mitt liv åt skapandet av liknande verk”.

Edgar Allan Poe är särskilt respekterad i Frankrike, delvis på grund av tidiga översättningar av Charles Baudelaire. Baudelaires översättningar blev definitiva återgivningar av Poes verk i Kontinentaleuropa.

Poes tidiga deckare med C. Auguste Dupin lade grunden för framtida detektiver inom litteraturen.

Sir Arthur Conan Doyle sa: ”Varje [av Poes deckare] är en rot från vilken en hel litteratur har utvecklats… Vad var deckaren innan Poe blåste in i den?”

Poes arbete påverkade också science fiction, särskilt Jules Verne, som skrev en uppföljare till Poes roman The Narrative of Arthur Gordon Pym från Nantucket kallad An Antarctic Mystery, även känd som The Sphinx of the Ice Fields.

Science fiction-författaren H. G. Wells noterade, ”Pym berättar vad ett mycket intelligent sinne kunde föreställa sig om sydpolområdet för ett sekel sedan”.

2013 citerade The Guardian Pym som en av de största romanerna som någonsin skrivits på engelska, och noterade dess inflytande på senare författare som Doyle, Henry James, B. Traven och David Morrell.

Skräckförfattaren och historikern H. P. Lovecraft var starkt influerad av Poes skräckberättelser och ägnade ett helt avsnitt av hans långa essä, ”Supernatural Horror in Literature”, till hans inflytande på genren.

I sina brev skrev Lovecraft:

”När jag skriver berättelser är Edgar Allan Poe min modell.”

Alfred Hitchcock sa en gång:

”Det är för att jag gillade Edgar Allan Poes berättelser så mycket som jag började göra spänningsfilmer”.

Poe hade ett stort intresse för kryptografi.

Han hade satt in en notis om sina förmågor i Philadelphia-tidningen Alexander’s Weekly (Express) Messenger och bjöd in läsare att lämna in chiffer som han fortsatte med att lösa.

I juli 1841 hade Poe publicerat en essä som hette ”Några ord om hemligt skrivande” i Graham’s Magazine. Med hjälp av allmänhetens intresse för ämnet skrev han ”The Gold-Bug” med chiffer som en viktig del av historien.

Poes framgång med kryptografi berodde inte så mycket på hans djupa kunskap om det området (hans metod var begränsad till det enkla substitutionskryptogrammet) som på hans kunskap om tidnings- och tidningskulturen.

Hans skarpa analytiska förmåga, som var så tydlig i hans deckare, gjorde att han kunde se att allmänheten till stor del var okunnig om metoderna för att lösa ett enkelt substitutionskryptogram, och han använde detta till sin fördel.

Sensationen som Poe skapade med sina kryptografi-stunts spelade en stor roll för att popularisera kryptogram i tidningar och tidskrifter.

Två chiffer som han publicerade 1841 under namnet ”W. B. Tyler” löstes inte förrän 1992 respektive 2000. Ett var ett citat från Joseph Addisons pjäs Cato; den andra är förmodligen baserad på en dikt av Hester Thrale.

Poe hade ett inflytande på kryptografi utöver att öka allmänhetens intresse under sin livstid.

William Friedman, USA:s främsta kryptolog, var starkt influerad av Poe. Friedmans första intresse för kryptografi kom från att läsa ”The Gold-Bug” som barn, ett intresse som han senare använde för att dechiffrera Japans LILA kod under andra världskriget.

Erving Goffmans The Presentation of Self in Everyday Life publicerades 1956, med en reviderad upplaga 1959.

Goffman beskriver de teaterföreställningar som sker i interaktioner öga mot öga.

Han menar att när någon kommer i kontakt med en annan person, försöker han kontrollera eller vägleda intrycket som den andra personen kommer att göra av honom, genom att ändra sin egen miljö, utseende och sätt.

Samtidigt försöker den andra personen bilda sig ett intryck av och få information om den första personen. Goffman tror också att deltagare i sociala interaktioner ägnar sig åt vissa metoder för att undvika att skämma ut sig själva eller andra.

Samhället är inte homogent; vi måste agera olika i olika miljöer. Detta erkännande ledde Goffman till hans dramaturgiska analys.

Han såg ett samband mellan den sorts ”akter” som människor utför i sitt dagliga liv och teaterföreställningar. I en social interaktion, som i en teaterföreställning, finns det ett område på scen där skådespelare (människor) framträder inför publiken; det är här positiva självuppfattningar och önskade intryck erbjuds. Men det finns också en backstage – ett dolt, privat område där människor kan vara sig själva och släppa sina samhällsroller och identiteter.

På julafton samlas en icke namngiven berättare och några av deras vänner runt en eld. En av dem, Douglas, läser ett manuskript skrivet av hans systers bortgångne guvernant.

Manuskriptet berättar historien om hennes anställning av en man som har blivit ansvarig för sin unga systerdotter och brorson efter deras föräldrars död. Han bor huvudsakligen i London men har också ett hus på landet i Bly, Essex.

Pojken, Miles, går på en internatskola, medan hans yngre syster, Flora, bor i Bly, där hon tas om hand av fru Grose, hushållerskan. Floras farbror, guvernantens nya arbetsgivare, är ointresserad av att uppfostra barnen och ger henne full kontroll och säger uttryckligen att hon inte ska störa honom med kommunikation av något slag. Guvernanten reser till Bly och börjar sina uppgifter.

Miles kommer tillbaka från skolan för sommaren precis efter att ett brev kommer från rektorn, som säger att han har blivit relegerad. Miles talar aldrig om saken, och guvernanten är tveksam till att ta upp frågan. Hon fruktar att det ligger någon hemsk hemlighet bakom relegeringen, men är för charmad av pojken för att vilja driva frågan.

Strax efter, runt godset, börjar guvernanten se figurerna av en man och kvinna som hon inte känner igen. Figurerna kommer och går efter behag utan att ses eller utmanas av andra medlemmar i hushållet, och de verkar för guvernanten vara övernaturliga.

Hon får veta av fru Grose att guvernantens föregångare, fröken Jessel, och en annan anställd, Peter Quint, hade haft en nära relation. Före deras död tillbringade Jessel och Quint mycket av sin tid med Flora och Miles, och guvernanten blir övertygad om att de två barnen är medvetna om spökens närvaro.

Utan tillstånd lämnar Flora huset medan Miles spelar musik för guvernanten. Guvernanten märker Floras frånvaro och går med fru Grose på jakt efter henne. De hittar henne på stranden av en närliggande sjö, och guvernanten är övertygad om att Flora har pratat med Miss Jessels spöke.

När guvernanten äntligen konfronterar Flora, förnekar flickan att hon träffat fröken Jessel och ber att inte träffa den nya guvernanten igen. Mrs Grose tar med Flora bort till sin farbror och lämnar guvernanten med Miles, som den kvällen äntligen pratar med henne om hans utvisning.

Quints spöke dyker upp för guvernanten vid fönstret. Guvernanten skyddar Miles, som försöker se spöket. Guvernanten berättar för Miles att han inte längre kontrolleras av spöket, och finner sedan att Miles har dött i hennes famn.

Bartleby anställs till en början för att han framstår som, till skillnad från de andra två sekreterarna, ”lugnande och respektabel” i sitt uppförande, . Under två dagar är Bartleby en flitig arbetare. Han arbetar tyst bakom en vikskärm som hindrar honom från att hålla ögonkontakt med sin chef. Hans enda utsikt genom kontorsfönstret är en vägg.

På sin tredje dag på kontoret ombeds Bartleby att korrekturläsa juridiska dokument.

Han vägrar för första gången en direkt order från chefen. Chefen överväger att sparka Bartleby, men ändrar sig när han märker Bartlebys ”perfekta lugn”. Några dagar senare vägrar Bartleby att åtlyda en liknande order.

Chefen kräver en förklaring, men Bartleby vill inte ge någon. Chefen påpekar att hans första order var rimlig, och försöker tala till Bartlebys sunda förnuft.

När Bartleby återigen misslyckas med att lyda, låter arbetsgivaren de tre andra anställda söka övertala Bartleby. Bartlebys beteende förändras inte.

När dagarna går erbjuder Turkie chefen att slå Bartleby . Chefen vägrar att ta till våld.

Av en slump får chefen reda på att Bartleby har flyttat in i advokatkontoret.

Bartleby har inget annat eget hem. Chefen tycker synd om Bartleby i hans ensamhet, men känner också rädsla och avsky för Bartleby.

Vid närmare observation av Bartlebys beteende märker arbetsgivaren att det är konstigare än han tidigare trott. Bartleby läser inte längre någonting och anstränger sig inte för att samtala med andra människor. Han tillbringar mycket av sin tid med att stirra på väggar, och Bartlebys tomma blick antyder att något är avstängt.

Mellan första och andra världskriget utarbetar en oerhört rik engelsman, Bartlebooth (vars namn kombinerar två litterära karaktärer, Herman Melvilles Bartleby och Valery Larbauds Barnabooth), en plan som både kommer att uppta resten av hans liv och spendera hela hans förmögenhet.

Först tillbringar han 10 år med att lära sig måla akvareller under ledning av Valène, en konstnär som är bosatt på 11 rue Simon-Crubellier, där Bartlebooth också köper en lägenhet. Sedan ger han sig ut på en 20-årig resa runt om i världen med sin trogna tjänare Smautf (också bosatt i rue Simon-Crubellier 11), och målar en akvarell av en annan hamn ungefär varannan vecka för totalt 500 akvareller.

Bartlebooth skickar sedan varje målning tillbaka till Frankrike, där papperet limmas på en stödbräda, och en noggrant utvald hantverkare vid namn Gaspard Winckler (också bosatt i rue Simon-Crubellier 11) skär den till ett pussel. När han återvänder tillbringar Bartlebooth sin tid med att lösa pusslen och återskapa scenen.

Varje färdigt pussel behandlas för att återbinda papperet med en speciell lösning som uppfunnits av Georges Morellet, en annan invånare på 11 rue Simon-Crubellier.

Efter att lösningen applicerats tas trästödet bort och målningen skickas till hamnen där den målades. Exakt 20 år till dagen efter att den målats, läggs målningen i en tvättmedelslösning tills färgerna löses upp och papperet, tomt förutom de svaga märkena där det klipptes och sammanfogades, återförs till Bartlebooth.

I slutändan skulle det inte finnas något att visa för 50 års arbete: Projektet skulle absolut inte lämna några spår i världen.

Tyvärr för Bartlebooth blir Wincklers pussel allt svårare och Bartlebooth blir blind. En konstfanatiker ingriper också i ett försök att stoppa Bartlebooth från att förstöra hans konst. Av rädsla för att de inblandade i uppgiften ska förråda honom, tvingasBartlebooth ändra sina planer och få akvarellerna brända i en ugn lokalt istället för att skickas tillbaka till havet.

År 1975 är Bartlebooth 16 månader efter i sina planer, och han dör medan han är på väg att avsluta sitt 439:e pussel. Det sista hålet i pusslet har formen av bokstaven X medan biten som han håller i har formen av bokstaven W.

I berättelsen ”Pamiętnik z okresu dojrzewania” engagerar sig Gombrowicz i paradoxer som styr individens inträde i den sociala världen och de undertryckta passionerna som styr mänskligt beteende.

I Ferdydurke diskuterar han form som en universell kategori som uppfattades i filosofiska, sociologiska och estetiska bemärkelser, och som är ett sätt att förslava individen av andra människor och samhället som helhet.

Vissa frasvändningar i romanen blev vanliga på polska, som upupienie (att påtvinga individen rollen som någon underlägsen och omogen) och gęba (en personlighet eller en autentisk roll som påtvingas någon).

Ferdydurke kan läsas som en satir över olika samhällen: progressiv bourgeoisi, rustik, konservativ. Satiren presenterar människan som antingen en medlem av ett samhälle eller en individ som kämpar med sig själv och världen.

ALLT INGÅR I VERKLIGHETSBERÄTTELSEN