Martins inflytande på musikfältet syns också i den effekt han har haft på medproducenter. Musiksajten Stereogum pekar ut tre personer som sina ”lärjungar”, Savan Kotecha, Dr Luke och Shellback. Tidningen Time rapporterade att ”Det finns ett kluster av kraftfulla låtskrivare som är baserade i Sverige, och stormästaren är Max Martin och att när Kotecha arbetade med One Direction krediterade han Martins inflytande ”Vi jobbar melodi först. Det är Max Martins skola.”

” Jag tillbringat dagar, ibland veckor, med att utmana melodin. Målet är att få det att låta som vem som helst kan göra det här, men det är faktiskt väldigt svårt. I Sverige gör man ingenting förrän man gör det rätt.'”

The New Yorker rapporterade att Martin var Dr. Lukes ”svenska mentor och frekventa samarbetspartner. Om Luke är popsångkonstens Skywalker, är Max Obi-Wan: den tillbakadragna mästaren. …Den vitala gnistan i den musikaliska framväxten av Dr. Luke träffade Max Martin”. Dr. Luke säger själv om kemin mellan honom och Martin ”‘Det hände väldigt snabbt. Det var magiskt. …[Martin lärde mig det] Istället för att göra spår för fem tusen människor, varför inte göra spår för en miljon?'”

Tidningen Stim rapporterade att Shellback blev ”lärling” med Martin som ”hans mentor” på Maratone Studios efter 2006 när ”Max Martin såg något speciellt i den unge mannen från Karlshamn. Att döma av den otroliga framgången Shellback har haft sedan dess är Martins A&R-kunskaper några av de bästa inom musikbranschen”. Strindberg hade kommit till Berlin från Sverige 1892, efter sin skilsmässa året innan från sin första hustru Siri von Essen, på inbjudan av den svenska författaren Ola Hansson och hans hustru kritikern Laura Marholm, och under den första tiden i Berlin bodde hos paret i deras hem i Friedrichshagen.

Efter ett tag började han hänvisa till platsen med bokstäver som ”Friedrichshölle” (”Friedrichs-Helvetet”) och flyttade så småningom in i centrala Berlin och hamnade i konflikt med denna före detta värd och bosatte sig på en pension på Neue Wilhelmstrasse, nära till Türkes krog. Berättelsen om Strindbergs upptäckt och namngivning av krogen kommer från den finske författaren Adolf Paul, och kretsen vid Ferkeln bestod ursprungligen av Strindberg, Paul, den tyske författaren Richard Dehmel, läkaren Carl Ludwig Schleich, den polske journalisten Stanisław Przybyszewski och en få andra, som alla tidigare hade tillhört den grupp som frekventerade Ola Hanssons hem i Friedrichshagen. Andra skandinaver som anlände till Berlin skulle ansluta sig till gruppen.

Edvard Munch blev stammis efter att han anlänt till Berlin i oktober 1892 i samband med en utställning som skandalöst stängdes efter bara sju dagar. Den norske författaren Gunnar Heiberg blev medlem i kretsen i november; Bland andra norrmän fanns målarparet Christian och Oda Krohg, författaren Axel Maurer och poeten Gabriel Finne. Ett bråk mellan Munch och den danske poeten Holger Drachmann gjorde att Strindberg tillfälligt lämnade gruppen. Han började träffa den österrikiska journalisten Frida Uhl, snart hans andra fru. Efter att paret hade förlovat sig i hemlighet och Frida Uhl hade lämnat Berlin tillfälligt för München, återvände Strindberg till Ferkel.

Under tiden hade Munch presenterat en annan kvinnlig medlem i gruppen, den norska musikstudenten Dagny Juel. Flera av männen lockades av Dagny Juel, som ingick ett antal korta sexuella kontakter inom kretsen, bland annat ett tre veckor långt förhållande i mars 1893 med den nyförlovade Strindberg medan Frida Uhl fortfarande var borta. Juel gifte sig med Przybyszewski den 18 augusti 1893 hon skrev senare några litterära stycken och mördades av en älskare i Tbilisi 1901. Munch, som var förälskad i henne, kände sig förrådd, och han avbildade henne på flera målningar; hon kommer sannolikt att vara modellen för hans svartsjuka.

De huvudsakliga skriftliga vittnesmålen som kom ut ur Ferkel-kretsen var Adolf Pauls Strindberg-Erinnerungen und -Briefe (1914) och Strindbergs roman Klostret (”Klostret”) som publicerades först postumt 1966. På kvällen då han rymde från värdshuset, dyker Griffin upp hemma hos Kemp. Han tvingar Kemp att bli hans synliga partner i en komplott för att dominera världen genom ett skräckvälde, som börjar med ”några mord här och där”. De kör tillbaka till värdshuset för att hämta hans anteckningsböcker om osynlighetsprocessen. Griffin smyger sig in och upptäcker att en polisutredning pågår, utförd av en tjänsteman som tror att allt är en bluff. Efter att ha säkrat sina böcker attackerar Griffin ilsket och dödar officeren.

Väl hemma ringer Kemp Cranley och ber om hjälp och sedan polisen. Flora övertalar sin pappa att låta henne följa med. I hennes närvaro blir Griffin lugnare och kallar henne ”älskling”. När han inser att Kemp har svikit honom, är hans första reaktion att få Flora bort från faran. Efter att ha lovat Kemp att han vid 10-tiden nästa natt kommer att mörda honom, flyr Griffin och går på en mordrunda. Han orsakar urspårning av ett tåg, vilket resulterar i hundra dödsfall, och kastar två frivilliga sökare från en klippa. Polisen ger en belöning till alla som kan komma på ett sätt att fånga honom.

Känslan av att Griffin kommer att försöka uppfylla sitt löfte, använder chefsdetektiven som ansvarar för sökningen Kemp som bete och hittar på olika smarta fällor. På Kemps insisterande klär polisen ut honom i en polisuniform och låter honom köra bort sin bil från sitt hus. Griffin gömmer sig dock i baksätet på bilen. Han övermannar Kemp och binder fast honom i framsätet. Griffin skickar sedan bilen nerför en brant backe och över en klippa där den exploderar vid kollisionen och dödar Kemp. En snöstorm tvingar Griffin att söka skydd i en lada där han somnar. Senare kommer en bonde in och ser rörelse i höet där Griffin sover.

Han meddelar polisen som rycker ut till gården och omringar ladugården. De satte eld på byggnaden, vilket tvingar Griffin att komma ut och lämnar synliga fotspår i snön. Chefsdetektiven öppnar eld och skadar Griffin dödligt. Han förs till sjukhuset där en kirurg timmar senare informerar Dr Cranley om att Griffin är döende och ber att få träffa Flora. På sin dödsbädd erkänner Griffin för Flora: ”Jag blandade mig i saker som människan måste lämna ifred.”

När han dör blir hans kropp snabbt synlig igen. Den 2 januari 1937 flydde Schwitters, efterlyst för en ”intervju” med Gestapo, till Norge för att ansluta sig till sin son Ernst, som redan hade lämnat Tyskland den 26 december 1936. Hans fru Helma bestämde sig för att stanna kvar i Hannover för att sköta deras fyra fastigheter. Samma år inkluderades hans Merz-bilder i utställningen Entartete Kunst med titeln i München, vilket gjorde hans återkomst omöjlig. Helma besökte Schwitters i Norge under några månader varje år fram till andra världskrigets utbrott. Det gemensamma firandet av hans mamma Henriettes 80-årsdag och sonen Ernsts förlovning, som hölls i Oslo den 2 juni 1939, skulle bli sista gången de två träffades.

Schwitters startade ett andra Merzbau när han var i exil i Lysaker i närheten av Oslo, 1937 men övergav den 1940 när nazisterna invaderade; detta Merzbau förstördes sedan i en brand 1951. Hans hytte på den norska ön Hjertøya, nära Molde, betraktas också ofta som en Merzbau. I decennier har denna byggnad mer eller mindre lämnats att förfalla, men åtgärder har nu vidtagits för att bevara interiören. Wittgensteins förhållande till David Pinsent (1891–1918) inträffade under en intellektuellt formativ period och är väl dokumenterad. Bertrand Russell introducerade Wittgenstein till Pinsent sommaren 1912. Pinsent var en matematikstudent och relaterad till David Hume, och Wittgenstein och han blev snart mycket nära.

Männen arbetade tillsammans på experiment i psykologlaboratoriet om rytmens roll i uppskattningen av musik, och Wittgenstein levererade en artikel i ämnet till British Psychological Association i Cambridge 1912. De reste också tillsammans, bland annat till Island i september 1912 — Wittgenstein betalade, inklusive första klassresor, hyra av ett privattåg och nya kläder och utgifter för Pinsent. Förutom Island reste Wittgenstein och Pinsent till Norge 1913. När de bestämde sin destination besökte Wittgenstein och Pinsent en turistbyrå på jakt efter en plats som skulle uppfylla följande kriterier: en liten by belägen vid en fjord, en plats borta från turister, och en fridfull destination för att tillåta dem att studera logik och juridik.

Att välja Øystese, anlände Wittgenstein och Pinsent till den lilla byn den 4 september 1913. Under en semester som varade nästan tre veckor kunde Wittgenstein arbeta kraftfullt med sina studier. De enorma framstegen inom logik under deras vistelse ledde till att Wittgenstein uttryckte för Pinsent sin idé om att lämna Cambridge och återvända till Norge för att fortsätta sitt arbete med logik. Pinsents dagböcker ger värdefulla insikter om Wittgensteins personlighet: känslig, nervös och inställd på minsta lilla eller förändring i humör från Pinsent. Pinsent skriver också om att Wittgenstein ibland också är ”absolut sur och knäpp”.

I sina dagböcker skrev Pinsent om att handla möbler med Wittgenstein i Cambridge när den senare fick rum i Trinity. Det mesta av det de hittade i butikerna var inte tillräckligt minimalistiskt för Wittgensteins estetik: Jag gick och hjälpte honom att intervjua en massa möbler i olika butiker… Det var ganska roligt: ​​han är fruktansvärt noggrann och vi ledde butiksmannen i en skrämmande dans, Vittgenstein [sic] ejakulerade ”Nej – Odjuret!” till 90 procent av vad han visade oss [arkaisk stavning]! I Norge återupptog han sitt organisationsarbete och gjorde olika sabotageförsök på fartyg i Oslofjorden med hemdesignade limpetminor och till och med ‘simmarassisterade torpeder’. De förra var de mer framgångsrika, sjunker och skadade vissa fartyg.

Det var en lång men intensiv inlärningsprocess med stora praktiska svårigheter och fara. Han gjorde många farliga resor fram och tillbaka över gränsen till Sverige, där han kunde få en paus från den ständiga psykiska och fysiska pressen av att vara hemlig. Många av hans vapenkamrater dödades, tillfångatogs och torterades, men Manus lyckades överleva genom en kombination av beslutsamhet och tur, med några mycket smala flykter. Strax efter krigsslutet skrev Manus två böcker om sig själv. Den första, Det vil helst gå godt (”Det brukar sluta bra”), beskriver en del av hans företagsamma och händelserika vandring och arbete i Sydamerikas och Latinamerikas djungler.

Manus andra bok var Det blir alvor (Det blir allvarligt), där han fortsätter sagan om sitt motståndsarbete och personliga framgångar vid förlisningen 1945 av två stora fartyg av stor betydelse för den tyska krigsmaskinen. När fred förklarades, fann Manus sig utvald att vara den dåvarande kronprinsen av Norges personliga skyddsofficer på sin triumfparad i Oslo, och sedan även med kung Haakon VII.

Detta var en stor ära, och han prisades som en av Norges mest motståndskraftiga och framgångsrika fighters, endast 30 år gammal vid den tiden. Lennon skrev låten som en beslöjad redogörelse för en utomäktenskaplig affär han hade i London. När han spelade in spåret valde Harrison att lägga till en sitar-del efter att ha blivit intresserad av instrumentets exotiska ljud när han var på inspelningen av Beatles film Help!, i början av 1965.

”Norwegian Wood” var inflytelserik i utvecklingen av ragarock och psykedelisk rock under mitten av 1960-talet. Låten hjälpte också till att lyfta Ravi Shankar och indisk klassisk musik till mainstream popularitet i väst. Många andra rock- och popartister, inklusive Byrds, Rolling Stones och Donovan, började integrera delar av genren i sitt musikaliska tillvägagångssätt. ”Norwegian Wood” är också erkänt som ett nyckelverk i världsmusikens tidiga utveckling. Chapman skickades till det ockuperade Norge för att undervisa på en tysk spionskola i Oslo. Efter en debriefing av von Gröning belönades Chapman med järnkorset för sitt arbete med att uppenbarligen skada de Havillands verk och staden Lancaster, vilket gjorde honom till den första engelsmannen som fick ett sådant pris sedan det fransk-preussiska kriget 1870–71.

Nicholas Booth föreslår att eftersom järnkorset bara gavs till militär personal, kan Chapmans ”järnkors” istället ha varit ett krigsförtjänstkors 2:a klass, eller Kriegsverdienstkreuz. Chapman blev invald i den tyska armén som oberleutnant eller förste löjtnant. Chapman belönades också med 110 000 Reichsmarks och en egen yacht. En MI5-officer skrev i en bedömning ”tyskarna kom att älska Chapman … men även om han gick cyniskt igenom alla formulär, gjorde han inget återgäldande. Chapman älskade sig själv, älskade äventyr och älskade sitt land, förmodligen i den ordningen”.

Medan han var i Oslo fotograferade han också i hemlighet de tyska agenterna som vistades i hans trygga hus. Steinbecks roman The Moon Is Down (1942), om den Sokrates-inspirerade motståndsandan i en ockuperad by i norra Europa, filmades nästan omedelbart. Det antogs att det icke namngivna landet för romanen var Norge och ockupanterna tyskarna. 1945 fick Steinbeck Kung Haakon VII Frihetskorset för sina litterära insatser till den norska motståndsrörelsen. Under andra världskriget lade Hamsun sitt stöd bakom den tyska krigsinsatsen. Han uppvaktade och träffade högt uppsatta nazistiska officerare, inklusive Adolf Hitler.

Den nazistiska propagandaministern Joseph Goebbels skrev en lång och entusiastisk dagboksanteckning om ett privat möte med Hamsun; enligt Goebbels Hamsuns ”tro på tysk seger är orubblig”. 1940 skrev Hamsun att ”tyskarna kämpar för oss”. Efter Hitlers död publicerade han en kort dödsruna där han beskrev honom som ”en krigare för mänskligheten” och ”en predikant av rättvisans evangelium för alla nationer”.

Efter kriget häktades han av polisen den 14 juni 1945 för landsförräderi, sedan tagen på ett sjukhus i Grimstad (Grimstad sykehus) ”på grund av sin höga ålder”, enligt Einar Kringlen (professor och läkare). 1947 ställdes han inför rätta i Grimstad och bötfälldes. Norges högsta domstol sänkte böterna från 575 000 till 325 000 norska kronor. Efter kriget var Hamsuns syn på tyskarna under kriget en allvarlig sorg för norrmännen och de försökte skilja sin världsberömda författare från hans nazistiska tro. Vid rättegången hade Hamsun åberopat okunnighet.

Djupare förklaringar involverar hans motsägelsefulla personlighet, hans avsky för hoi polloi, hans mindervärdeskomplex, en djup oro över spridningen av odisciplin, antipati mot mellankrigstidens demokrati och särskilt hans anglofobi. Det har funnits många användningar av termen i engelsk litteratur. James Fenimore Cooper, författare till The Last of the Mohicans, krediteras ofta för att ha gjort den första inspelade användningen av termen på engelska. Den första registrerade användningen av Cooper sker i hans verk Gleanings in Europe från 1837 där han skriver ”Därefter registreras oi polloi eftersom de kan finna intresse.”

Lord Byron hade faktiskt tidigare använt termen i sina brev och dagbok. I en journalanteckning, daterad den 24 november 1813, skriver Byron ”Jag har inte svarat på W. Scotts senaste brev, men jag kommer att göra det. Jag beklagar att höra från andra att han på sistone har varit olycklig i ekonomiska inblandningar. Han är utan tvekan monarken av Parnassus, och den mest engelska av barderna. Jag borde placera Rogers näst på listan över levande (jag värderar honom mer som den sista av den bästa skolan) — Moore och Campbell båda trea — Southey och Wordsworth och Coleridge — resten, οι πολλοί [hoi polloi på grekiska]—således:— (se bilden återgiven på denna sida). Byron skrev också ett inlägg från 1821 i sin dagbok ”… en eller två andra, med mig själv, tog på mig masker och gick upp på scenen med ‘oi polloi.”

I Confessions of an English Opium-Eater använder Thomas De Quincey termen under ett avsnitt som diskuterar vilken av de engelska klasserna som är mest stolta, och noterar ”… biskoparnas barn bär med sig en stram och frånstötande luft, som tyder på påståenden inte allmänt erkänt, ett slags noli me tangere sätt, nervöst orolig för alltför välbekant tillvägagångssätt, och krymper med känsligheten hos en giktig man från all kontakt med οι πολλοι.”

Medan Charles Darwin var vid University of Cambridge från 1828 till 1831, använde studenter termen ”hoi polloi” eller ”Poll” för dem som läste för en vanlig examen, ”pass degree”. På den tiden var det bara kompetenta matematiker som tog Tripos- eller hedersexamen. I sin självbiografi skriven på 1870-talet påminde Darwin om att ”genom att svara väl på tentamensfrågorna i Paley, genom att göra Euclid bra och genom att inte misslyckas illa i klassiker, fick jag en bra plats bland οἱ πολλοί, eller skaran av män som gör det. inte gå in för utmärkelser.” Den ursprungliga engelska administrativa titeln hade inte mycket resonans på norska och de blev snart mer kända som Kompani Linge (Linges kompani).

Martin Linge dog tidigt i kriget och kom att förstärka titeln, som blev formaliserad som Lingekompaniet till hans ära. Deras första räder 1941 var till Lofoten (Operation Claymore) och Måløy (Operation Archery), där Martin Linge dödades. Deras mest kända räder var förmodligen det norska tungvattensabotaget. Andra räder omfattade Thamshavnbanens sabotage. I huvudstadsområdet genomförde Oslogjengen flera sabotageuppdrag. I samarbete med Milorg, den norska motståndsorganisationen, förbättrades kommunikationslinjerna med London gradvis under kriget, så att 1945 var 64 radiooperatörer utspridda över hela Norge.

Enligt Mitt liv, Max Manus självbiografi (1995. N.W. Damm), räknades Linge Company under en tid till de mest dekorerade militärstyrkorna i Storbritannien under andra världskriget. Veteranerna från företaget var också bland de första som välkomnade kung Haakon hem. Totalt tjänstgjorde 530 norrmän i NOR.I.C.1, varav 57 miste livet. Till slutet av sitt liv fortsatte Munch att måla oförsonliga självporträtt, vilket bidrog till hans självrannsakande cykel av sitt liv och hans orubbliga serie av bilder på hans känslomässiga och fysiska tillstånd. På 1930- och 1940-talen stämplade nazisterna Munchs verk som ”degenererad konst” (tillsammans med Picassos, Klee, Matisse, Gauguins och många andra moderna konstnärer) och tog bort hans 82 verk från tyska museer.

Adolf Hitler tillkännagav 1937, ”För allt vad vi bryr oss om, kan dessa förhistoriska stenålderskulturbarbarer och konststammare återvända till sina förfäders grottor och där kan tillämpa sina primitiva internationella repor.” 1940 invaderade tyskarna Norge och nazistpartiet tog över regeringen. Munch blev 76 år gammal. Med nästan en hel samling av sin konst på andra våningen i sitt hus levde Munch i rädsla för en nazistisk konfiskering. Sjuttioen av målningarna som tidigare tagits av nazisterna hade återlämnats till Norge genom köp av samlare (de andra elva återfanns aldrig), inklusive Skriet och Det sjuka barnet, och även de gömdes för nazisterna. Munch dog i sitt hus på Ekely nära Oslo den 23 januari 1944, ungefär en månad efter sin 80-årsdag.

Hans nazi-orkestrerade begravning antydde för norrmän att han var en nazistisk sympatisör, ett slags tillägnelse av den oberoende konstnären. Oslo stad köpte gården Ekely av Munchs arvingar 1946; hans hus revs i maj 1960. Från 1807 och framåt lade bröderna till samlingen. Jakob etablerade ramverket, upprätthållit genom många iterationer; från 1815 till sin död tog Wilhelm ensamt ansvar för att redigera och skriva om sagorna. Han gjorde berättelserna stilistiskt lika, lade till dialog, tog bort stycken ”som kan förringa en rustik ton”, förbättrade handlingarna och inkorporerade psykologiska motiv.

Ronald Murphy skriver i The Owl, the Raven and the Dove att bröderna – och i synnerhet Wilhelm – också lagt till religiösa och andliga motiv till berättelserna. Han tror att Wilhelm ”plockade” bitar från gammal germansk tro, nordisk mytologi, romersk och grekisk mytologi och bibliska berättelser som han omformade. Under åren arbetade Wilhelm mycket med prosan och utökade och lade till detaljer i berättelserna, till den grad att många blev dubbelt så långa som de var i de tidigaste publicerade utgåvorna. I de senare utgåvorna polerade Wilhelm språket för att göra det mer lockande för en borgerlig publik, eliminerade sexuella element och lade till kristna element.

Efter 1819 började han skriva för barn (barn ansågs från början inte vara den primära publiken), lägga till helt nya berättelser eller lägga till nya element till befintliga berättelser, element som ofta var starkt didaktiska. Vissa ändringar gjordes i ljuset av ogynnsamma recensioner, särskilt från dem som invände att inte alla berättelser var lämpliga för barn på grund av scener med våld och sexualitet. Han arbetade för att modifiera intrig för många berättelser; till exempel visar ”Rapunzel” i den första upplagan av Kinder- und Hausmärchen tydligt ett sexuellt förhållande mellan prinsen och flickan i tornet, som han redigerade ut i efterföljande upplagor.

Tatar skriver att moral lades till (i den andra upplagan lades en kungs ånger till scenen där hans fru ska brännas på bål) och ofta ändrades karaktärerna i sagan för att se mer tyska ut: ”varje älva ( Fee), prins (Prinz) och prinsessa (Prinzessin) – alla ord av franskt ursprung – förvandlades till en mer germanskt klingande trollkarska (Zauberin) eller klok kvinna (weise Frau), kungens son (Königssohn), kungens dotter (Königstochter) .” 1864 lämnade han Christiania och begav sig till Sorrento i Italien i självpåtagen exil. Han tillbringade de följande 27 åren i Italien och Tyskland och skulle bara besöka Norge ett fåtal gånger. Hans nästa pjäs, Brand (1865), gav honom den kritik som han sökte, tillsammans med ett mått av ekonomisk framgång, liksom följande pjäs, Peer Gynt (1867), till vilken Edvard Grieg berömt komponerade musik och sånger.

Även om Ibsen läste utdrag av den danske filosofen Søren Kierkegaard och spår av den sistnämndes inflytande är tydliga hos Brand, var det först efter Brand som Ibsen kom att ta Kierkegaard på allvar. Ibsen var till en början irriterad på sin vän Georg Brandes för att han jämförde Brand med Kierkegaard, men läste ändå Antingen/Eller och Rädsla och darrande. Ibsens nästa pjäs Peer Gynt informerades medvetet av Kierkegaard. Med framgång blev Ibsen mer självsäker och började introducera mer och mer av sina egna övertygelser och bedömningar i dramat och utforskade vad han kallade ”idédramat”.

Hans nästa serie pjäser anses ofta vara hans guldålder, när han gick in på höjden av sin makt och inflytande, och blev centrum för dramatiska kontroverser över hela Europa. Ibsen flyttade från Italien till Dresden, Tyskland, 1868, där han tillbringade åratal med att skriva pjäsen som han betraktade som sitt huvudverk, Kejsar och Galileen (1873), som dramatiserade den romerske kejsaren Julian den avfälliges liv och tid. Även om Ibsen själv alltid såg tillbaka på denna pjäs som hörnstenen i hela hans verk, var det väldigt få som delade hans åsikt, och hans nästa verk skulle bli mycket mer hyllade.

Ibsen flyttade till München 1875 och började arbeta på sitt första samtida realistiska drama Samhällets pelare, som först publicerades och spelades 1877. Ett dockhem följde 1879. Denna pjäs är en svidande kritik av de äktenskapliga roller som accepterats av män och kvinnor som präglade Ibsens samhälle. Asbjørnsen, en lärare, och Moe, en minister, hade varit vänner i cirka 15 år när de 1841 publicerade den första volymen av folksagor – vars samling hade varit ett intresse för båda i några år. Verkets popularitet kan delvis tillskrivas Norges nyvunna partiella självständighet, och den våg av nationalism som svepte över landet på 1800-talet; och det norska skriftspråket de bidrog till att utveckla (d.v.s. det som skulle bli bokmål).

Språket för deras publicering av sagorna slog en balans i det att det, även om det inte bevarade sin ursprungliga dialektform i sin helhet, importerade vissa icke-danska drag från det (dialektord och vissa syntaktiska konstruktioner). Asbjørnsen och Moe inspirerades av de tyska folksagosamlarna, bröderna Grimm, inte bara för att efterlikna deras metodik, utan för att locka uppmuntran av den, deras strävan var ett verk av nationell betydelse, särskilt som Grimms öppet gav stor beröm för Norske folkeeventyr . Asbjørnsen och Moe tillämpade de principer som Grimms förespråkade, till exempel genom att använda en enkel språklig stil istället för dialekter, samtidigt som berättelsernas ursprungliga form bibehölls.

Dessutom publicerade Asbjørnsen och Moe inte samlade folksagor i det råa. , men skapade ”återberättade” versioner och försökte rekonstruera berättelsernas förlorade Urform – även om de utförda ändringarna inte var så drastiska som Grimms ibland tillät licens för sig själva. Det norska paret samlade också berättelser från fältet själva, i motsats till Grimms. Jens Bjørneboe föddes 1920, i Kristiansand till Ingvald och Anna Marie Bjørneboe. Han växte upp i en rik familj, hans far sjöfartsmagnat och konsul för Belgien. Familjen Bjørneboe invandrade ursprungligen från Tyskland på 1600-talet och antog senare sitt norska namn. Bjørneboe kom från en lång rad sjöofficerare och gick också till sjöss som ung man. Bjørneboe hade en orolig barndom med sjukdomar och depressioner.

Han var sängbunden i flera år efter en svår lunginflammation. Vid tretton års ålder försökte han begå självmord genom att hänga sig själv. Han började dricka när han var tolv och han drack ofta stora mängder vin när hans föräldrar var borta. Det ryktas också att han vid flera tillfällen druckit sin fars rakvatten. 1943 flydde Bjørneboe till Sverige för att undvika tvångsarbete under den nazistiska ockupationen. Under denna exil träffade han den tyska judiska målaren Lisel Funk, som senare blev hans första fru.

Lisel Funk introducerade honom till många aspekter av tysk kultur, särskilt tysk litteratur och konst. Prinsessan Anni-Frid, änkegrevinnan av Plauen (född Lyngstad; född 15 november 1945), mer känd under sitt smeknamn Frida, är en norsk-svensk sångerska, låtskrivare och miljöpartist. Hon är mest känd som en av grundarna och sångarna i det svenska popbandet ABBA. Född i Bjørkåsen (Ballangen) av en norsk mamma och en tysk soldatfar, växte hon upp i Torshälla, Sverige, och började sin första solokarriär där, som jazzsångerska 1967, genom en talangtävling som heter New Faces. Hon vann tävlingen med sin låt ”En ledig dag”, vilket ledde till ett tv-framträdande på Hylands Hörna på Dagen H; som ett resultat blev hon signerad av EMI, och i sin tur signerad av Stig Andersons skivbolag, Polar Music, efter år av att ha släppt flera singlar och ett album, Frida under det tidigare skivbolaget.

Även om hon hade måttliga framgångar i Sverige, eftersom hon deltog i Melodifestivalen 1969 med sin låt ”Härlig är vår jord”, nådde hon inte internationell berömmelse förrän hon gick med i ABBA, som har sålt över 150 miljoner album och singlar världen över, vilket gör dem en av de mest sålda musikakterna i historien. Efter upplösningen av ABBA fortsatte hon en internationell solosångkarriär med blandad framgång och släppte albumen Something’s Going On (1982) och Shine (1984); det senare är hennes sista internationella album.

1996 spelade Lyngstad in sitt sista album på svenska, Djupa andetag (Deep Breaths), släppt av Anderson Records, innan hon drog sig tillbaka från musiken. Theatercaféen öppnade år 1900 och ligger mittemot Nationalteatern som öppnat året innan. Restaurangen och hotellet ägdes ursprungligen av Foss Bryggeri (Foss Bryggeri). Caroline Boman Hansen (1860–1956) och Christian Boman Hansen (1868–1915) tog över arrendet 1909 och inom bara tre år kunde de köpa anläggningen. Elisabeth C. Brochmann är nuvarande och fjärde generationens ägare. 1985 tog hon över ledningen efter sin mamma Ellen Brochmann. Theatercaféen moderniserades 1949 och restaurangen förlorade en del av sin distinkta atmosfär.

1971 renoverades Theatercafeen igen, och denna gång tillbaka till sin ursprungliga jugendstil, under överinseende av arkitekten Hans Gabriel Finne. Delar av den ursprungliga inventarien och möblerna var fortfarande intakta och genom studier av gamla fotografier var det möjligt att återföra Theatercafeen till sin ursprungliga stil. Inspiration samlades också på resor till Paris, Köpenhamn och Stockholm. Golvet är tillverkat av över 100 000 små bitar linoleum.

Restaurangen renoverades igen 2010, och den har nu ett nytt barområde och en chambre séparée. Theatercaféen blev snabbt mötesplatsen för inflytelserika medlemmar av den norska konst- och kulturscenen, inklusive Sigurd Bødker, Sven Elvestad, Herman Wildenvey samt skådespelare och skådespelerskor från Nationalteatern. Från och med 1924 gjordes porträtt av sådana gäster och placerades på restaurangens väggar.

Traditionen har fortsatt, och samlingen innehåller nu 81 porträtt av författare, skådespelare, målare, fotografer, musiker och kompositörer, alla tidigare eller nuvarande beskyddare av huset.