Klassklyftan mellan Frivilliga Föräldrar och Motvilliga Barn Ökar Exponentiellt.

Endast Alienationen utsätter Gränserna.

Vad är Ditt Barns Värde mätt i Affektiv Laddad Immateriella Rättigheter och Skyldigheter?

Tanken slår som en Tegelsten i Bakhuvudet, Hårt och Skoningslöst: Detta skulle även hända, om jag hade något, mitt Barn.

Men, vad är ett Barn, jämfört med En Bal på Slottet?

Neill ansåg att barn (och den mänskliga naturen) var medfött goda, och inget Tabula rasa.

Att barn helt naturligt blev rättvisa och dygdiga när de får växa utan vuxnas påtvingade hycklerier, typ Dubbelmoral.

Barn behöver inte lockas till önskvärt beteende, eftersom deras naturliga tillstånd är tillfredsställande och deras naturliga benägenheter ”på inget sätt omoraliska”.

Om de lämnas ensamma skulle barn bli självreglerande, resonliga och etiskt vuxna.

Tillsammans med Homer Lane stödde Neill personliga friheter för barn att leva som de vill utan inblandning av vuxna, och kallade denna position ”på barnets sida”.

Neills praktik kan sammanfattas som att ge barn utrymme, tid och bemyndigande för personligt utforskande och med frihet från vuxnas ängslan, rädsla och tvång.

Målet med livet, för Neill, var ”att hitta lycka, vilket betyder att hitta intresse.”

Likaså var syftet med Neills utbildning att barn skulle vara lyckliga och intresserade av livet.

Att barn behövde fullständig frihet för att hitta deras intressen.

Neill ansåg att lycka som en medfödd egenskap som försämras om barn nekades personlig frihet.

Sådan olycka ledde till förtryckta och psykiskt störda vuxna. Han beskyllde ett ”sjukt och olyckligt” samhälle för utbredd olycka. Neill hävdade att samhället hyste rädslor för livet, barn och känslor som ständigt testamenterades till nästa generation.

Han kände att barn vände sig till självhat och inre fientlighet när de nekades ett utlopp för uttryck i vuxna system av känslomässig reglering och manipulation.

På samma sätt skulle barn som lärt sig att hålla tillbaka sin sexualitet se sådana känslor negativt, vilket skulle underblåsa förakt för sig själv. Neill trodde att lydelsekall släckte barns naturliga behov. Dessutom kunde deras behov inte tillgodoses av vuxna eller ett samhälle som samtidigt förlängde deras olycka, även om en skola som Summerhill kanske kunde hjälpa.

Summerhill är känt för sin filosofi att barn lär sig bäst med frihet från tvång, en filosofi som främjades av New Ideals in Education Conferences (1914–37) som hjälpte till att definiera den goda moderna grundskolan som barncentrerad.

På Summerhill var alla lektioner valfria, och eleverna kunde själva välja vad de ska göra med sin tid. Neill grundade Summerhill med tron ​​att ”ett barns funktion är att leva sitt eget liv – inte det liv som hans oroliga föräldrar tycker att han borde leva, inte ett liv enligt syftet med en pedagog som tror att han vet bäst.”

Förutom att ta kontroll över sin egen tid lärde sig eleverna delta i skolans självstyrande gemenskap. Skolmöten hölls två gånger i veckan, där elever och personal hade lika röst i de beslut som påverkade deras dagliga liv, diskuterade frågor och skapade eller ändrade skollagar.

Reglerna som man kommit överens om vid dessa möten var omfattande – från att acceptera acceptabla läggtider till att tillåta nakenhet runt poolen och i klassrummen. Mötena var också en möjlighet för communityn att rösta om en handlingslinje för olösta konflikter, till exempel böter för stöld (vanligtvis består böterna av att behöva betala tillbaka det stulna beloppet).

Om det skulle uppstå ett brådskande skäl att ha ett möte kunde barn och personal be ordföranden att hålla ett särskilt möte och detta skrevs på Anslagstavlan före måltider så att hela skolan skulle veta och kunna delta.

Neill trodde att barn som utbildades på detta sätt var bättre förberedda än traditionellt utbildade barn för de flesta av livets utmaningar – inklusive högre utbildning. Han skrev att Summerhill-studenter som bestämde sig för att förbereda sig för inträdesprov till universitet kunde slutföra materialet snabbare än elever i traditionella skolor. 

Inspektörers anteckningar hävdade att detta var felaktigt och att intresserade elever missgynnades av deras brist på förberedelser. Michael Newman har dock hävdat att inspektörerna antog att lektionsbesök var ett nödvändigt bevis på att barn lärde sig, och att bristande närvaro likställdes med bristande inlärning.

Newman sade att inspektörerna vägrat att acceptera elevernas provresultat, verbala bevis från lärare, nuvarande och tidigare barns framgångar efter att ha lämnat Summerhill, som bevis.

Summerhill-klassrummet antogs populärt att återspegla Neills antiautoritära övertygelse, men i själva verket var klasserna traditionella i praktiken.

Neill visade inte något yttre intresse för klassrumspedagogik och var främst intresserad av elevernas lycka. Han ansåg inte att lektionskvaliteten var viktig, och därför fanns det inga distinkta Summerhill -klassrumsmetoder.

Neill ansåg också att karismatiska lärare undervisade med manipulation som övertalning, som försvagade barns autonomi.

I första hand bör man gå till en ombudsman för att lösa en konflikt.

Ombudsmännen är en vald kommitté för äldre medlemmar i samhället, vars uppgift är att ingripa i tvister. En part kommer att söka upp en ombudsman och be om ett ”ombudsmansärende”. Ofta är allt som ombudsmannen behöver göra att varna någon att sluta orsaka olägenheten. Ibland, om tvisten är mer komplex, måste ombudsmannen medla. Om konflikten inte kan lösas där och då, eller ombudsmannens varningar ignoreras, kan ärendet väckas inför skolmötet.

I särskilda fall tilldelar mötet ibland en enskild en egen ”särskild ombudsman”, en ombudsman som endast tar ärenden från en person. Detta händer vanligtvis om ett visst barn konsekvent mobbas, eller har problem med språket (i vilket fall någon som är tvåspråkig, på engelska och barnets språk, väljs som ombudsman.)

Enid Blytons roman Naughiest Girl-serien, skriven på 1940- och 50-talen, var hennes första serie om skolbarn, och de sattes i en skola baserad på Summerhill, med demokratiska samhällsmöten som gjorde att barnen kunde fatta beslut om skolan och ”straff” etc.

Ira Levins roman Rosemary’s Baby (1967) läser huvudpersonen som ett exemplar av Neills bok Summerhill och diskuterar det med sina vänner.

Skolan var ämnet för ITV-dokumentären 1987 Being Happy is What Matters Most. Detta parodierades senare i Channel 4 -dokumentärprogrammet Brass Eye 1997 i sitt andra avsnitt, ”Drugs”. Den fiktiva dokumentären The Drumlake Experiment innehöll en intervju med skolans rektor, Donaldus Matthews, spelad av David Cann.

1991 gjorde Zoe Readhead ett utökat framträdande i Channel 4-diskussionsprogrammet After Dark tillsammans med bland andra den 13-årige James Harries.

1992 skapade Channel 4: s dokumentärprogram Cutting Edge ett avsnitt på Summerhill vid 70, som sändes den 30 mars.

2008 sände BBC1, CBBC och BBC Four en miniserie kallad Summerhill.

Showen spelades in i Summerhill och presenterade en högfiktionaliserad version av rättsfallet 2000 och händelserna som ledde fram till det. Mycket av produktionen spelades in på plats vid Summerhill och använde elever som material. Produktionen presenterade en ogenerat positiv syn på skolan eftersom regissören Jon East ville utmana det nuvarande paradigmet om vad en skola är, som presenteras i populärkulturen. Den fick två BAFTA, inklusive en för manus, av Alison Hume.

Illich ställde upp självstyrd utbildning, stödd av avsiktliga sociala relationer i flytande informella arrangemang:
”Universell utbildning genom skolgång är inte genomförbar. Den skulle inte vara mer genomförbar om den försökte göras med hjälp av alternativa institutioner byggda på stilen i nuvarande skolor. Varken nya attityder hos lärare till sina elever eller spridningen av pedagogisk hårdvara eller mjukvara (i klassrum eller sovrum), eller slutligen försöket att utöka pedagogens ansvar tills det uppslukar hans elevers livstid kommer att ge universell utbildning. Den nuvarande sökningen efter nya utbildningstrattar måste vändas in i sökandet efter deras institutionella invers: utbildningswebbplatser som ökar möjligheten för var och en att förvandla varje ögonblick i sitt liv till ett lärande, delning och omtanke. Vi hoppas kunna bidra med begrepp som behövs av dem som bedriver sådan motforskningsundersökning om utbildning – och även för dem som söker alternativ till andra etablerade servicenäringar.”

Thomas Edison föddes 1847 i Milano, Ohio, men växte upp i Port Huron, Michigan. Han var det sjunde och sista barnet till Samuel Ogden Edison Jr. (1804–1896, född i Marshalltown, Nova Scotia) och Nancy Matthews Elliott (1810–1871, född i Chenango County, New York State).

Hans patrilineära släktlinje var holländsk via New Jersey; efternamnet hade ursprungligen varit ”Edeson”. Hans farfar John Edeson flydde New Jersey för Nova Scotia 1784, hans far flyttade till Wien, Ontario och flydde efter hans engagemang i upproret 1837.

Edison lärde sig läsa, skriva och räkna av sin mamma som brukade vara skollärare. Han gick i skolan i bara några månader. Men en biograf beskrev honom som ett mycket nyfiket barn som lärde sig det mesta genom att läsa på egen hand. Som barn blev han fascinerad av teknik och ägnade timmar åt att arbeta med experiment hemma.

Edison utvecklade hörselproblem vid 12 års ålder. Orsaken till hans dövhet har tillskrivits en anfall av scharlakansfeber under barndomen och återkommande obehandlade mellanörsinfektioner. Han drog sedan fram genomarbetade fiktiva berättelser om orsaken till hans dövhet.

Eftersom han var helt döv i ena örat och knappt hörde i det andra, påstås det att Edison skulle lyssna på en musikspelare eller piano genom att klämma in tänderna i träet för att absorbera ljudvågorna i skallen. När han blev äldre trodde Edison att hans hörselnedsättning gjorde att han kunde undvika distraktion och lättare koncentrera sig på sitt arbete. Moderna historiker och läkare har föreslagit att han kan ha haft ADHD.

Det är känt att han tidigt i sin karriär skrev in sig på en kemikurs vid The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, för att stödja sitt arbete med ett nytt telegrafisystem med Charles Batchelor. Detta verkar ha varit hans enda inskrivning på kurser vid en institution för högre utbildning.

Thomas Edison började sin karriär med att sälja godis, tidningar och grönsaker på tågen från Port Huron till Detroit. Han fick en vinst på 50 dollar i veckan vid 13 års ålder, varav de flesta gick till att köpa utrustning för elektriska och kemiska experiment.

Han blev telegrafist efter att han räddat 3-årige Jimmie MacKenzie från att bli påkörd av ett skenande tåg. Jimmies far, stationsagent J. U. MacKenzie från Mount Clemens, Michigan, var så tacksam att han utbildade Edison som telegrafoperatör. Edisons första telegrafjobb bort från Port Huron var vid Stratford Junction, Ontario, på Grand Trunk Railway.

Edison fick ensamrätt att sälja tidningar på vägen, och med hjälp av fyra assistenter satte han in och skrev ut Grand Trunk Herald, som han sålde med sina andra papper. Detta inledde Edisons långa rad entreprenörsföretag, när han upptäckte sina talanger som affärsman. I slutändan var hans entreprenörskap centralt för bildandet av ett 14 -tal företag, inklusive General Electric, fortfarande ett av de största börsnoterade företagen i världen.

År 1866, vid 19 års ålder, flyttade Edison till Louisville, Kentucky, där han, som anställd i Western Union, arbetade nyhetstråden för Associated Press. Edison begärde nattskiftet, vilket gav honom gott om tid att spendera på sina två favoritaktiviteter – läsa och experimentera. Så småningom kostade den senare sysslan honom jobbet. En natt 1867 arbetade han med ett blybatteri när han hällde ut svavelsyra på golvet. Den rann mellan golvbrädorna och på hans chefs skrivbord nedanför. Nästa morgon fick Edison sparken.

År 1837 blev Emerson vän med Henry David Thoreau. Även om de troligen hade träffats redan 1835, hösten 1837, frågade Emerson Thoreau: ”Skriver du dagbok?” Frågan fortsatte att vara en livslång inspiration för Thoreau. Emersons egen dagbok publicerades i 16 stora volymer, i den definitiva utgåvan från Harvard University Press som utkom mellan 1960 och 1982. Vissa forskare anser att dagböckerna är Emersons viktigaste litterära verk.

I mars 1837 höll Emerson en serie föreläsningar om historiefilosofi vid frimurartemplet i Boston. Detta var första gången han hanterade en föreläsningsserie på egen hand, och det var början på hans karriär som föreläsare. Vinsten från denna serie föreläsningar var mycket större än när han fick betalt av en organisation för att tala, och han fortsatte att sköta sina egna föreläsningar ofta under hela sin livstid. Han höll så småningom så många som 80 föreläsningar om året och reste över norra USA så långt som till St. Louis, Des Moines, Minneapolis och Kalifornien.

Den 15 juli 1838 blev Emerson inbjuden till Divinity Hall, Harvard Divinity School, för att framföra skolans examenstal, som blev känd som ”Divinity School Address”.

Emerson räknade bort bibliska mirakel och förkunnade att medan Jesus var en stor man, var han inte Gud: historisk kristendom, sa han, hade förvandlat Jesus till en ”halvgud, som orientalerna eller grekerna skulle beskriva Osiris eller Apollo”. Hans kommentarer upprörde etabissemanget och den allmänna protestantiska gemenskapen. Han fördömdes som ateist och en förgiftare av unga mäns sinnen. Trots kritikernas vrål svarade han inte och lämnade andra att lägga fram försvar. Han bjöds inte tillbaka för att tala vid Harvard på ytterligare trettio år.

Den transcendentala gruppen började publicera sin flaggskeppstidskrift, The Dial, i juli 1840. De planerade tidningen redan i oktober 1839, men arbetet började inte förrän första veckan 1840. George Ripley var chefredaktör. Margaret Fuller var den första redaktören, efter att ha kontaktats av Emerson efter att flera andra hade tackat nej till rollen. Fuller stannade kvar i ungefär två år, när Emerson tog över och använde tidningen för att marknadsföra begåvade unga författare inklusive Ellery Channing och Thoreau.

Emersons religiösa åsikter ansågs ofta radikala på den tiden. Han trodde att allt är kopplat till Gud och därför är allting gudomligt. Kritiker trodde att Emerson tog bort den centrala gudfiguren; som Henry Ware Jr. sa, Emerson riskerade att ta bort ”Universums fader” och lämna ”ett sällskap av barn på ett föräldralöst asyl”. Emerson påverkades delvis av tysk filosofi och bibelkritik. Hans åsikter, grunden för Transcendentalism, antydde att Gud inte behöver uppenbara sanningen, utan att sanningen kunde upplevas intuitivt direkt från naturen. På frågan om hans religiösa tro, sade Emerson: ”Jag är mer en Quaker än något annat. Jag tror på den” stilla, lilla rösten ”, och den rösten är Kristus inom oss.”

Emerson var en anhängare av spridningen av samhällsbibliotek på 1800-talet, med detta att säga om dem: ”Tänk på vad du har i det minsta utvalda biblioteket. Ett företag av de klokaste och kvickaste männen som kunde plockas ut från alla civila länder , på tusen år, har i bästa ordning satt resultaten av deras lärande och visdom. ”

Annons