Den ursprungliga texten från morgonen, har jag redigerat om och bearbetat till kl.16:00, den 14 oktober 2021.

Min inledning:

Jag ”upptäckte” för första gången Billy Klüvers oerhörda betydelse då jag besökte utställningen ”Party for Öyvind” i Sven Harrys Galleri, vid Vasaparken den 9 oktober. Tidigare hade jag bara läst hans namn i samband med texter om Andy Warhol.

Till de nödvändiga översättningarna från engelska till svenska har jag använt Google Översättning, samt gjort ändringar i stycken och ibland med fet stil, för att lättare kunna läsa och för andra väcka intresse för den svenske elingenjörens Billy Klüvers betydelse för Konst och Teknik bl annat Sverige, USA, Frankrike.

Väl medveten om att här i Sverige är det lättare att bli erkänd konstnär utanför Sveriges gränser, än innanför.

Vad kan det bero på?

Att vi aldrig tvingades in i Andra världskrigets fasor och katastrofer?

Att i Sverige har vi aldrig på allvar debatterat atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki?

Att vi har blivit intill Självutplåning uppfostrade till Neutralt Inlärd Hjälplöshet?

Att Sverige är så dåligt förberett inför en större katastrof, kan i mina ögon mycket väl bero på vår inställning till att sådana beslut alltid avhandlas på en våning högre upp, än där vi själva befinner oss, typ De Tre Bockarna Bruse.

Billy Klüver var en Närstående Vän till Robert Rauschenberg och till Öyvind Fahlström, men samarbetade också med Andy Warhol för tillverkningen av Silvermolnen.

Billy Klüver: ”Teknologi för livet : om Experiments in Art and Technology” PDF ladda ner.

Svenska Wikipedia, den 14 oktober 2021:

Johan Wilhelm Billy Klüver, född den 13 november 1927 i Monaco, död den 20 mars 2004, var en svensk civilingenjör (KTH) och konstnär, främst verksam i USA.

Klüver studerade elektroteknik vid KTH och arbetade vid Bell Labs i USA från 1958 till 1968. Klüver var chef för Experiments in Art and Technology som är en stiftelse han grundade tillsammans med Robert Rauschenberg, Robert Whiteman och Fred Waldhauer 1966.

Han samarbetade med bland andra John Cage, Öyvind Fahlström, Jean Tinguely, Jasper Johns, Yvonne Rainer, Robert Rauschenberg och Andy Warhol. Klüvers samarbete med konstnärer bidrog till att etablera multimediakonst på 1960-talet.

Klüver var son till Johan Wilhelm Klüver och halvbror till Björn Tarras-Wahlberg, Lorentz Lyttkens och Åse Lyttkens.”

Norrköpings Tidningar. ”Teknologi för livet hyllar Billy Klüver
En problemlösare som ville föra konsten och teknologin närmare varandra.” Norrköpings konstmuseum uppmärksammar Billy Klüver med en stor utställning.
11 SEPTEMBER 2004 04:00

Engelska Wikipedia:

(Översatt av Googles och mig)

Johan Wilhelm Klüver (11 november 1927 – 20 mars 2004) var elingenjör på Bell Telephone Laboratories som grundade var med och grundade Experiments in Art and Technology.

Klüver föreläste mycket om konst och teknik och sociala frågor som skulle tas upp i det tekniska samhället. Han publicerade många artiklar om dessa ämnen. Klüver curerade (eller var kurator, arrangör, anordnare av) för fjorton stora museiutställningar i USA och Europa. Han fick det prestigefyllda Ordre des Arts et des Lettres -priset av den franska regeringen.

Dr Klüver föddes i Monaco, 13 november 1927, och växte upp i Sverige. Han tog examen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i elektroteknik. 1952, vid 25 års ålder, som arbetade för ett stort elektronikföretag i Frankrike, hjälpte Klüver till med att installera en tv -antenn ovanpå Eiffeltornet och utarbetade en undervattenskamera för Jacques Cousteaus expeditioner.

1954 kom han till USA och tog en doktorsexamen i elektroteknik från University of California, Berkeley 1957.

Han tjänstgjorde som biträdande professor i elektroteknik, vid University of California, Berkeley, 1957–58 och 1958 till 1968 var han medlem av teknisk personal vid Bell Telephone Laboratories i Murray Hill. Han publicerade många tekniska och vetenskapliga artiklar om bland annat bevarande av små signaler i elektronstrålar, bakåtvågade magnetronförstärkare och infraröda lasrar. Han innehade 10 patent.

Konst och teknik
I början av 1960 -talet började Klüver samarbeta med konstnärer om konstverk som införlivade ny teknik, den första var kinetisk konstskulptör Jean Tinguely på hans hyllning till New York (1960), en maskin som förstörde sig själv som presenterades i trädgården på MOMA . Han introducerades för Jean Tinguely av Pontus Hulten, dåvarande chef för Moderna Museet i Stockholm. Robert Rauschenberg assisterade också på Homage to New York.

Klüver arbetade sedan med Robert Rauschenbergs miljöljudskulptur som heter Oracle; och senare med Yvonne Rainer på sin dans i House of My Body. Klüver arbetade också med John Cage och Merce Cunningham på deras Variations V, med Jasper Johns på hans Field Painting (1964) och med Andy Warhol på Silver Clouds.

Klüver, Fred Waldhauer och artisterna Robert Rauschenberg och Robert Whitman samarbetade 1966 och organiserade 9 Evenings: Theatre and Engineering, en serie föreställningar som förenade artister och ingenjörer. Föreställningarna hölls i New York Citys 69: e Regiment Armory, på Lexington Avenue mellan 25th and 26th Streets som en hyllning till den ursprungliga och historiska 1919 Armory-showen. Tio artister arbetade med mer än 30 ingenjörer för att producera konstföreställningar med ny teknik.

År 1967 skrev han en viktig teoretisk text i konst- och teknikhistorien: Teater och teknik – ett experiment: anteckningar av en ingenjör.

Experiment inom konst och teknik (E.A.T.)
År 1966 grundade Klüver, Robert Rauschenberg, Robert Whitman och Fred Waldhauer Experiments in Art and Technology, en ideell serviceorganisation för konstnärer och ingenjörer.

Sedan 1968 fungerade han som president för Experiments in Art and Technology.

År 1966 organiserade han 9 kvällar: teater och teknik vid 69: e regementet, New York City.

Det var en serie blandade medieuppträdanden med samarbeten mellan tio artister och fyrtio ingenjörer. Tidig videoprojektion användes i verk av Alex Hay, Robert Rauschenberg, David Tudor och Robert Whitman.

EAT upprättade ett program för tekniska tjänster för att ge konstnärer teknisk information och hjälp genom att matcha dem med ingenjörer och forskare som kunde samarbeta med dem.

Dessutom EAT initierade och administrerade tvärvetenskapliga projekt som involverar konstnärer med ny teknik. Dessa projekt inkluderade:

Pepsi -paviljongen vid Expo ’70, Osaka Japan där E.A.T. konstnärer och ingenjörer samarbetade för att designa och programmera en ”immersing dome” ett Virtual Reality-projekt.
Ett pilotprojekt från 1971 vid Anand Dairy Cooperative, Baroda, Indien, kallat ”Utopia: Q&A” som bestod av offentliga utrymmen sammankopplade med telex i New York, Ahmedabad, Indien, Tokyo och Stockholm
Ett pilotprogram för att utveckla metoder för registrering av inhemsk kultur i El Salvador.
Bildandet av en storbildsvisning utomhus -tv -system för Centre Georges Pompidou i Paris
Ett samarbete med artisterna Fujiko Nakaya (1980) och Robert Rauschenberg (1989) för att designa scener för Trisha Brown Dance Company.
EAT initierade ett filmreparationsprojekt för att återställa och redigera arkivfilmmaterialet från 9 kvällar till tio filmer som dokumenterar konstnärernas föreställningar.
1972 redigerade Klüver, Barbara Rose och Julie Martin en bok Pavilion som dokumenterade utformningen och konstruktionen av Pepsi Pavilion för Expo ’70 i Osaka, Japan.

2001 producerade Klüver en utställning med foto- och textpaneler med titeln ”The Story of E.A.T .: Experiments in Art and Technology, 1960 – 2001 av Billy Klüver.”

Den visades först i Rom, sedan på Sonnabend Gallery i januari 2002. Utställningen gick till Lafayette College på våren 2002, sedan till Evolution Festival i Leeds, England och University of Washington, i Seattle. År 2003 reste den till San Diego State University i San Diego, Kalifornien och sedan till ett galleri i Santa Maria, Kalifornien, som drivs av Ardison Phillips som var konstnären som förvaltade Pepsi -paviljongen 1970.

Från april till juni 2003 var en japansk version visad på en stor utställning på NTT Intercommunication Center (ICC) i Tokyo som också innehöll ett antal objekt/artefakter och dokument och EAT affischer, samt konstverk som Klüver och E.A.T. var inblandade i.

En liknande visning ägde rum i Norrköpings konstmuseum, Norrköping, Sverige i september 2004 och en liten version presenterades 2008 på Stevens Institute of Technology.

Studier av Montparnasse

Jean Cocteau (augusti 1916) Moïse Kisling, actrice Pâquerette och Pablo Picasso på café La Rotonde, 105 Boulevard du Montparnasse.

År 1978 började Klüver att arbeta med sin fru Julie Martin på ett forskningsprojekt om utvecklingen av konstsamhället i Montparnasse från 1880 till 1930. År 1989 publicerades boken Kiki’s Paris i USA, och därefter dök upp i Frankrike , Tyskland, Sverige, Spanien och Japan. Kiki var pseudonymen Alice Prin.

Klüver och Julie Martin redigerade och kommenterade den ursprungliga engelska översättningen av Kiki’s Memoirs ‘, publicerad 1930, men blev då förbjuden av USA: s tull från USA. Den utfärdades av Ecco Press hösten 1996; och på franska av Editions Hazan 1998.

Klüvers bok, A Day with Picasso, utgiven 1997 i USA (liksom i Frankrike, Tyskland. Brasilien), baserades på en grupp fotografier tagna vid lunch en solig eftermiddag i Montparnasse 1916 av Jean Cocteau, från Pablo Picasso och Modigliani och vänner inklusive André Salmon, Max Jacob och Pâquerette, en modell för designern Paul Poiret.

Medan Klüver 1978 undersökte material om konstnärerna i Montparnasse på 1910- och 1920 -talen för Kikis Paris, började han samla fotografier av perioden och märkte några som tycktes ha gjorts tillsammans med människor klädda likadana i varje. Han upptäckte 24 av dessa fotografier och sekvenserade deras händelser; de mellanmänskliga relationerna till en liten grupp i Paris avgörande för den modernistiska eran.

En som Klüver såg på en utställning från Modigliani 1981 inspirerade honom att försöka bestämma exakta datum och tider när bilderna togs genom att läsa skuggorna som en solur. Bilderna gav ytterligare ledtrådar; en uniformerad man föreslog att det var under WW1, lövverket på träden indikerade sen vår eller sommar, och han kände igen markisen på Café de la Rotonde. Han kunde identifiera Pablo Picasso (1881–1973), Amadeo Modigliani (1884–1920) och Moïse Kisling (1891–1953) och insåg att det fanns en utställning där alla tre deltog; salongen d’Antin i juli 1916 där Picasso visade Demoiselles d’Avignon.

Omkring eller efter slutet av juli var alltså den mest troliga perioden under vilken dessa fotografier kunde ha gjorts.

Klüver satte sig för att testa om mätningar av vinklar och längder på skuggor på fotografierna kunde ge ett närmare datum.

Han hade redan identifierat alla byggnader som på Boulevard du Montparnasse, med de flesta oförändrade sedan 1916.

Med hjälp av kartor, fotografering och genom att fysiskt mäta byggnaderna, deras avsatser eller fönsterinsatser beräknade han solens positioner och ritade resultaten för att få en spridning på tre veckor, med det mest troliga datumet den 12 augusti.

1983 bekräftade han dessa resultat med Bureau des Longitudes.

Pierre Chanel, författare till Album Cocteau (H. Veyrier, 1979) bekräftade att fotografierna togs av Cocteau och gav ytterligare sex fotografier från serien, som daterar fotografierna till 1916 baserat på Cocteaus förord ​​i en bok om Modigliani:

”År 1916 under kriget var det Montparnasse. Jag var där genom rekommendation från Picasso. Hans fönster hade utsikt över gravarna på Montparnasse -kyrkogården…. Vi gick ut och besökte kubisternas ateljéer. Vår strandpromenad tog oss till Cafe de la Rotonde. Rotonde, La Coupole och en restaurang vid hörnet av boulevarderna Raspail och Montparnasse bildade ett torg där grönsaksförsäljarna stoppade sina små vagnar och gräs växte mellan gatustenarna…. Inget dokumenterar detta förutom några fotografier som jag tog en morgon på Rotonde. ”

Några av de negativa som Kluver upptäckte hade kantdimningskaraktäristik för kameran Autographic Kodak Junior tillverkad mellan 1914–1927 och såldes till ett värde av 100 franc 1916, och Cocteaus brev nämner en Kodak-kamera som hans mor gav honom medan han slogs vid fronten.

Ett kommersiellt fotolabb hade dock bearbetat alla filmerna tillsammans och använt ett hålslagningssystem för att identifiera dem.

Det bekräftade att Cocteau hade använt fyra rullar med 6 ramar vardera. Eftersom varje negativ hade klippts från rullen kunde de dock inte användas för att tillhandahålla en sekvens. I stället använde Klüver mätningar av skuggorna för att bestämma tidpunkter och sekvenser av serien.

Chanel gav identiteten på resten av de avbildade; Den chilenske målaren Manuel Ortiz de Zarate (1887–1946) militären som var dadaistpoeten Henri-Pierre Roche (1979–1959), och den andra kvinnan var den ryska målaren Marie Wassilieff (1884–1957). Två tidigare fotografier Cocteau hade tagit av Erik Satie och Valentine Gross fotograferades före den 12 augusti, men på samma rulle som fotografierna han tog i Montparnasse. Korrespondens mellan Gross och Cocteau minimerades till 10 eller 11 augusti.

Klüver publicerade först sina fynd i en artikel i Art in America.

Granskaren Roy R. Behrens beskrev Klüvers rekonstruktion i A Day With Picasso som ”nästan lika komplett och fascinerande som den rättsmedicinska analysen av en brottsplats.”

Boken vann bästa kritiska studie, 1998 års Golden Light Book Award.

Boken publicerades senare av Hakusuisha i Japan 1999, och i Korea och Italien 2000.

Död
Billy Klüver dog den 11 januari 2004 i en ålder av 76. Han överlevde av sin fru Julia Martin, en dotter Maja Klüver och en son Kristian Patrik Klüver.

Fondation Langlois

(Översatt av Googles och mig)

”Billy Klüver föddes 1927 av svenska och norska föräldrar. 1951 tog han en elingenjörsexamen från Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Under 1950 -talet utsågs han till ordförande för Stockholms universitets filmförening och var grundare av Swedish Alliance of Film Societies. Under en vistelse i Paris (1952-1953), där han var forskningsassistent vid Thompson-Houston, träffade Klüver schweiziska konstnären Jean Tinguely genom barndomsvännen Pontus Hultén (som var chef för Moderna Museet i Stockholm, Sverige). År 1953 immigrerade Klüver till USA, där han doktorerade i elektroteknik vid University of California, Berkeley (Kalifornien, USA), 1957.

Året efter började han på ingenjörerna i kommunikations- och forskningsavdelningen vid Bell Laboratories (Murray Hill, N.J., USA).

Det var också vid denna tidpunkt som han knöt kontakter med en grupp konstnärer i New York, ett samhälle vars medlemmar representerade avantgarden inom alla konstnärliga discipliner (John Cage, Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Andy Warhol, Merce Cunningham).

Han blev allt viktigare vittne till eran, deltog i ett antal ”happenings”, inklusive Claes Oldenburgs.

År 1960 konstruerade Klüver de mekaniska komponenterna och övervakade hur Hommage à New York fungerade, Jean Tinguelys självförstörande skulptur som presenterades i trädgården på Museum of Modern Art (New York, N.Y., USA).

I början av 1960 -talet curerade Klüver två utställningar på Moderna Museet: Art in Motion (1961) och Four Americans: Alfred Leslie, Richard Stankiewicz, Jasper Johns och Robert Rauschenberg (1962).

En kort tid efter presentationen Hommage à New York bad Rauschenberg, Klüver att utveckla de tekniska komponenterna i sin ljudskulptur Oracle (1962-1965).

Under denna tid byggde Klüver också trådlösa neonrör för skulpturerna Field Painting (1963) och Zone (1966) av Jasper Johns.

Han fortsatte sedan med att modifiera miniatyrradiosändare för att låta koreografen Yvonne Rainer förstärka ljuden från hennes andning i At My Body’s House (1964).

1965 skapade han tillsammans med Harold Hodges, ingenjör och kollega på Bell Laboratories, de flytande, heliumfyllda ballonger som Andy Warhol använde i sitt arbete Silver Clouds (1965-1966).

För Variations V (1965) av John Cage skapade Klüver (tillsammans med Cecil Coker) fotoelektriska celler som slumpmässigt utlöste olika ljud- och ljushändelser. 1965 sökte Klüver ingenjörernas expertis vid Bell Laboratories (Murray Hill, N.J., USA) för att producera en serie händelser som skulle föra samman avantgarde-teater, dans och ny teknik. Ursprungligen planerat som en del av en festival i Stockholm, presenterade Klüver 9 Evenings: Theatre and Engineering at the 69th Regiment Armory (New York, NY, USA) från 13 till 23 oktober 1966. I november samma år grundade han Experiments in Art and Technology (EAT) med Fred Waldhauer, Robert Rauschenberg och Robert Whitman. Mandatet för denna ideella organisation, som främst var aktiv på 1960-, 70- och 80-talen, var att skapa projekt som skulle samla individer från konst-, vetenskaps- och industrisektorn kring projekt som representerar alla dessa tre discipliner.

År 1968 lämnade Klüver Bell Telephone Laboratories för att uteslutande fokusera på E.A.T., där han blev VD.

För mer information om E.A.T. projekt som genomförs av Klüver, se samlingen av dokument publicerade av Experiments in Art and Technology (E.A.T.).

Från början av 1960 -talet och framåt publicerade Klüver många artiklar om sina samarbeten med konstnärer och hans syn på teknik som en katalysator för social förändring.

Han skrev också (med Julie Martin) Kikis Paris: Artists and Lovers, 1900 – 1930, en monografi om Alice Prin eller ”Kiki de Montparnasse” och En dag med Picasso, en bok som berättar om en dag i livet för ett nummer av parisiska konstnärer, inklusive Picasso och Max Jacob, berättade genom en serie fotografier tagna av Jean Cocteau. År 2002 gjordes Klüver till Chevalier de l’Ordre de la Légion d’honneur i Frankrike.”

Konst & teknik:
The Legacy of Billy Klüver och E.A.T.
Regisserad och kuraterad av Randall Packer
Producerad av Zakros InterArts och
Experiment inom konst och teknik (E.A.T.)
i samarbete med Billy Klüver och Julie Martin
Utställningsbok redigerad av Timothy Druckrey
Tekniskt samråd av Joe Howard från NASA Goddard Space Center
Utställningsbeskrivning
”Det nya gränssnittet jag kommer att definiera är ett där konstnären aktivt använder en ingenjörs uppfinningsrikedom och färdigheter för att uppnå sitt syfte. Konstnären kunde inte slutföra sina avsikter utan hjälp av en ingenjör. Konstnären införlivar arbetet med ingenjör i målningen eller skulpturen eller föreställningen.”

Billy Klüver
Billy Klüver pratar om E.A.T.
Introduktion
I slutet av 1950-talet arbetade den svenskfödda ingenjören Billy Klüver med lasersystem för Bell Laboratories i Murray Hill, New Jersey. Klüver var dock inte nöjd med rent vetenskapliga sysslor och hans intressen fick honom att utforska den konstnärliga miljön som gav upphov till popkonst, minimalism och Happenings och kort bilresa bort i New York City.

Klüver blev vän med de ledande exponenterna för den nya konsten, vilket ledde till samarbete på 1960 -talet med nyckelpersoner som Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Andy Warhol och John Cage.

Under denna period förutsåg Klüver mer än någon annan potentialen för integration av konst och teknik.

Inspirerad av Aristoteles föreställning om Techne – där det inte finns någon skillnad mellan konst och vetenskap – föreslog Klüver konstnärens och ingenjörens aktiva och lika deltagande i skapandet av konstverket.

I detta samarbete kan vi ha en ingenjörskrav på konstnären, som som ”visionär om livet” och en aktiv agent för social förändring, involverade ingenjören och meningsfull kulturell dialog.

Samtidigt kände han att konstnären i andan av Rauschenbergs berömda credo ”för att täppa till klyftan mellan konst och liv” hade en skyldighet att införliva teknik som ett element i konstverket, eftersom tekniker blivit oskiljaktigt från våra liv.

År 1966 grundade Klüver de nu legendariska experimenten i konst och teknik (E.A.T.) med Robert Rauschenberg, Fred Waldhauer och Robert Whitman. ETA. uppmuntrade samarbete mellan konstnärer och ingenjörer över hela landet i tvärvetenskapliga teknikbaserade konstprojekt. Klüvers arbete får en allt större betydelse eftersom föreställningen om syntes av konst och teknik har anpassats till samtidskonsten.

Trots den historiska betydelsen av Billy Klüvers bidrag till utvecklingen och efterföljande utbredd användning av teknik inom samtidskonst, är arbetet han producerade och dess inflytande på det senaste mediearbetet inte känt och har inte heller fått mycket av informativ, kritiskt diskussion.

Billy Klüvers bidrag till historien om elektronisk mediekonst sträcker sig långt bortom begreppet nya tekniker och nya genrer. Hans ansträngningar att överbrygga klyftan mellan konst och vetenskap drevs av en önskan att vårda den samarbetsvilliga andan. Genom att göra det försökte han föra konstnären närmare teknikens material och därmed mer i kontakt med krafterna som formar det samtida samhället, särskilt 1960 -talets revolutionära kulturella förändringar. Han försökte också introducera konstnärernas värld för forskaren, som han trodde skulle bli mer engagerad i frågor som är kritiska för samhället och kulturen. Dessa viktiga idéer har sedan dess blivit grundläggande för samtida konstnärers och ingenjörers kreativa arbete.

Utställning Översikt
”Konst och teknik: arvet från Billy Klüver och E.A.T.” firar denna prestation genom att införa ett relativt okänt arbete och tillhandahålla välbehövligt historiskt och kritiskt sammanhang. Dessutom kopplar utställningen dessa viktiga ansträngningar till samtida bekymmer, tekniker och strategier som antagits av dagens digitala mediekonstnärer, teoretiker och kritiker.

Utställningen är uppdelad i två delar:

Virtual Pavilion-En virtuell miljö för flera användare baserad på den legendariska Pepsi-Cola Pavilion, installationen som ursprungligen skapades för Expo ’70 i Osaka, Japan som involverade över 75 samarbetande artister och ingenjörer.

Den digitalt rekonstruerade installationen kommer att nätverka värd- och deltagande museer med onlinepublik på webben.

Artister, Engineers and Collaboration – Utvalda installationer av Klüver och samverkande konstnärer, liksom verk av andra E.A.T. ingenjör-konstnärssamarbeten.

Dessutom kommer E.A.T. arkiv med filmer, fotografier, nyhetsbrev och annan dokumentation organiserad kronologiskt från perioden 1960 – 1970, med en översikt och berättelse i Klüvers egna ord.
Utställningen kommer att åtföljas av en omfattande bok som innehåller kritiska, historiska och tekniska artiklar skrivna av och om Klüver, samt en webbplats som innehåller många reproduktioner av konstverk och dokumentation.

Virtuell paviljong
”Konstnärerna som designade paviljongen var den första oron för att kvaliteten på besökarens upplevelse skulle innebära val, ansvar, frihet och deltagande. Paviljongen skulle inte berätta en historia eller vägleda besökaren genom en didaktisk, auktoritär upplevelse. Besökaren skulle uppmuntras som individ att utforska miljön och komponera sin egen upplevelse. ”

Original Pepsi-Cola-paviljong
Digital återgivning av paviljongen
Det mest ambitiösa verket producerat av Billy Klüver och E.A.T. var Pepsi-Cola-paviljongen, ett multimedia-teaterrum och en interaktiv miljö skapad för Expo ’70 i Osaka, Japan. Även om paviljongen ofta noteras i historiska redogörelser för mediekonst, var det bara de som besökte utställningen som först kunde uppleva det som har blivit känt som ett av de mest ambitiösa, samarbetsvilliga konst- och teknikprojekten under 1900 -talet.

Pepsi-Cola-paviljongen var ett av de första uppslukande konstverken som engagerade tittarna via elektroniska medier. Verket föregår det aktuella intresset för virtual reality, interaktiva installationer och andra VR -upplevelser som transporterar betraktaren till digitalt konstruerade världar. Pepsi-Cola-paviljongen fungerade också som föregångare till det förändrade förhållandet mellan betraktare och konstverk i interaktiv mediekonst.

Den uppdaterade Virtual Pavilion består av en 3D -rendering baserad på Pepsi Pavilion, som rekonstruerar den ursprungliga installationen med digital teknik. Avsikten är att göra det möjligt för samtida tittare att på egen hand bevittna Pepsi-Paviljongens betydande inflytande som en uppslukande, interaktiv installation, som en kollektiv, deltagande upplevelse och som en viktig katalysator för efterföljande samarbete mellan konstnärer och ingenjörer.

Paviljongen underlättar interaktion mellan flera användare i ett helt tredimensionellt virtuellt verklighetsutrymme genom att nätverka museibaserade installationer med interaktiv programvara som skapats specifikt för webben.

On-site och on-line tittare kommer kollektivt att navigera responsiva element som skapats för den ursprungliga paviljongen, till exempel: den 210 graders sfäriska spegeln som projicerade tredimensionella verkliga bilder som liknar hologram; flerkanaligt surroundljudsystem som förprogrammerades eller utfördes live från kontrollkonsolen på golvet i paviljongen; de mångfärgade lasrarna som badade besökare i ett elektroniskt ”dop”; och de kinetiska skulpturerna som lekfullt vandrade runt på terrassen som omger paviljongen.

Den virtuella paviljongen är dock inte bara en historisk rekonstruktion: avsikten är att uppdatera och omvandla den ursprungliga Pepsi -paviljongen till en helt ny form av multimediateater. Installationen har tänkts, liksom originalet, som ett stadium för skapandet av nya miljöer som utformats av samtida konstnärer.

Ett urval av konstnärer kommer att bjudas in för att skapa originalverk som utmanar tanken på den lyhörda miljön på sätt som var ofattbara 1970 och som bara är möjliga idag genom implementering av ny digital teknik.

Ändå drar denna omvandling från den grundläggande uppfattningen om publikdeltagande och interaktion som var en integrerad del av det ursprungliga verket. Paviljongen uppmanar publiken, med Klüvers ord, ”att komponera sin egen upplevelse”, och uppmuntrar därmed till en mer deltagande och samarbetsrelation mellan konstnär, betraktare och konstverk.

Konstnärer, ingenjörer och samarbete
”Experiment inom konst och teknik etableras för att utveckla ett effektivt samarbete mellan ingenjör och konstnär. EIT: s existensberättigande är möjligheten till ett verk som inte är förutfattningen för vare sig ingenjören eller konstnären, utan som är resultatet av utforskningen av den mänskliga interaktionen mellan dem. ”

Hyllning till New York – 1960
samarbete med Jean Tinguely
Oracle – 1962/65
samarbete med Robert Rauschenberg
”Artists, Engineers and Collaboration” undersöker Billy Klüvers och E.A.T. under tioårsperioden 1960 till 1970. Denna del av utställningen innehåller utvalda konstverk från Klüvers många samarbeten med konstnärer, bland andra Jean Tinguely, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, John Cage, Merce Cunningham, Jasper Johns, med flera.

Den innehåller också verk från andra konstnär-ingenjörssamarbeten under E.A.T: s tid mellan 1966 och 1970, framför allt från utställningen ”Some More Beginnings” som hölls på Brooklyn Museum 1968. Dessutom kommer utställningen att innehålla val från E.A.T. arkiv inklusive filmer, fotografier, affischer, nyhetsbrev och andra viktiga memorabilia.

Utställningen kommer att dokumenteras av en omfattande bok med kritiska skrifter av och om Klüver, samt en medföljande webbplats som tjänar till att ge historiska sammanhang, med en kronologisk redogörelse för Klüver och E.A.T. samarbeten och dess breda inflytande på tusentals artister som deltog i E.A.T. utställningar, evenemang etc. runt om i landet.

Denna historiska kronologi bygger på en föreläsning av Billy Klüver, en fascinerande och detaljerad redogörelse för samarbeten som innehåller en omfattande samling fotografier av konstverk och deras skapare, film- och ljudklipp från föreställningar och utställningar, och hundratals intervjuer, tekniska diagram och konstnärsskisser.

”Artists, Engineers and Collaboration” börjar dramatiskt 1960 med ”Homage to New York”, Klüvers första samarbete med den schweiziska konstnären Jean Tinguely, där deras kinetiska maskinskulptur förstörde sig i skulpturträdgården på Museum of Modern Art i New York.

”Artists, Engineers, and Collaboration” undersöker det efterföljande decenniet av interaktiva elektroniska verk av Robert Rauschenberg; Andy Warhol experimenterar med flytande skulptur; ”9 Evenings of Theatre and Engineering” -föreställningarna 1966 som hölls vid 69: e Regiment Armory i New York som samlade Rauschenberg, John Cage och över 30 andra artister och ingenjörer; bildandet av EAT (Experiment in Art and Technology 1966; showen ”Some More Beginnings” från 1968 på Brooklyn Museum i samarbete med Museum of Modern Art’s banbrytande ”The Machine As Seen at the End of the Mechanical Age”, den första majoren utställning av elektronisk konst i USA; och slutligen Pepsi-Cola Pavilion, EATs näst sista projekt, som förde Klüvers vision om konst och teknik till miljontals tittare från hela världen.

Utställningskrav
Cirka 2000 kvadratmeter galleriutrymme för:

Virtual Pavilion virtual reality -installation i mörkt, isolerat utrymme cirka 20 ‘X 20’
Elektroniska medier och ljudinstallationer (specifikt arbete bestäms)
Dokumentation inklusive affischer, fotografier, publikationer, skisser och tekniska diagram från E.A.T. evenemang och utställningar
Visningsområde för filmer
Tekniska krav för virtuell paviljong:

(hög nivå) CAVE Virtual Reality System: innehåller 3 Onyx-datorer med Silicon Graphics, flerkanaligt surroundljudsystem, 3 projektionsskärmar, 3 RGB-dataprojektorer, 3D-stereoskopiska glasögon, ”trollstav” och ytterligare par 3D-glasögon av plast. (för ”värd” -museer)
(mellannivå) 1 Pentium III-dator med accelererat grafikkort, flerkanaligt surroundljudsystem, 1 RGB-dataprojektor och projektionsskärm, 1 glädjestick på piedestal, 1 par 3D-stereoskopiska glasögon och ytterligare par 3D-glasögon i plast. (för ”deltagande” museer)
(låg nivå) 3D -miljö distribuerad för visning på webben.
Tekniska krav för artister, ingenjörer och samarbete:

1 Videoprojektor och skärm för visningsrum
Installationskomponenter (bestäms)
2 datorer med 17 ”bildskärmar för visning av onlinematerial

Monoskop

Född 1927 i Monaco, växte upp i Sverige. Utexaminerad från Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, i elektroteknik. Han kom till USA 1954 och fick en doktorsexamen. i elektroteknik från University of California, Berkeley, 1957.

Han tjänstgjorde som biträdande professor i elektroteknik vid University of California, Berkeley, 1957-58.

Från 1958 till 1968 var han medlem av teknisk personal vid Bell Telephone Laboratories i Murray Hill. Han publicerade många tekniska och vetenskapliga artiklar om bland annat bevarande av små signaler i elektronstrålar, bakåtvågade magnetronförstärkare och infraröda lasrar. Han innehar 10 patent.

I början av 1960 -talet samarbetade han med konstnärer om konstverk som införlivade ny teknik, inklusive Jean Tinguely på maskinen som förstörde sig själv, Homage to New York, med Robert Rauschenberg om miljöljudskulpturen, Oracle; med Yvonne Rainer på sin dans In the House of my Body; med John Cage och Merce Cunningham om variationer V; och med Andy Warhol på Silver Clouds.

Han föreläste flitigt i USA och utomlands om både konst, konst och teknik och sociala frågor som det tekniska samhället skulle ta upp; och han har publicerat artiklar om dessa ämnen. Han var kurator eller var kurator för fjorton stora museiutställningar i USA och Europa.

År 1966 grundade Klüver, Robert Rauschenberg, Robert Whitman och Fred Waldhauer Experiments in Art and Technology, en ideell serviceorganisation för konstnärer och ingenjörer. Sedan 1968 tjänstgjorde han som dess president.

2001 producerade han en utställning med foto- och textpaneler med titeln The Story of E.A.T .: Experiments in Art and Technology, 1960 – 2001 av Billy Klüver.

Han dog 2004.

Litteratur
Billy Klüver, ”Artists, Engineers, and Collaboration”, in Culture on the Brink, red. Gretchen Bender och Timothy Druckrey, 1994.
Garnet Hertz, intervju med Billy Kluver, 19 april 1995.
Anne Collins Goodyear, ”György Kepes, Billy Kluver, and American Art of the 1960s: De fi ning Attitudes Toward Science and Technology”, Science in Context 17: 4 (2004), s 611-635.