Det sämsta människor kan göra i det här läget, är att isolera sig, i förhoppningen om att viruset inte kommer in till dem.

Se vidare ”Röda Dödens Mask”, av Edgar Allan Poe:

Edgar Allan Poe’s Röda Dödens Mask och Klimatförändringens konsekvenser.

Vad kan man som medborgare och individ göra, för att skydda sig själv och andra?

  1. Undvika större folkmassor och där bakterier och virus trivs.
  2. Tvätta händerna ofta och noga. Gärna i samband med före och efter toabesök och före måltid.
  3. Undvik att peta i näsan. Snyt ut och hosta där ingen annan människa finns i närheten.
  4. Virus muterar. Så som det spreds igår, kan ha funnit nya vägar idag eller i morgon.
  5. Var mycket utomhus, gärna ute i naturen.
  6. Samla upp ett lager av det du brukar använda och vet går åt.
  7. S T O P-regeln: Stanna upp, Tänk efter,  Orientera, Planera.
  8. Träffa och umgås med dem du tycker om och trivs med. Kärlek förhindrar inte sjukdomsspridningen, men ökar känslan för gemenskap, trygghet och säkerhet.
  9. Ovissheten är värst.
  10. Undvik att lyssna och själv sprida lösa rykten. Kolla källorna!
  11. Sök information både i inrikes media och i utrikes, t ex i tidskriften Science
  12. Följ inte bara nyheter i ett media. Sök information på nätet, i lokaltidningar som Mitt i, dagstidningar som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, TV-sändningar i SVT1, SVT2, TV4 Nyheterna och TV4 Nyhetsmorgon. Riksradion och lokala radiostationer.
  13. Sök information. Bli en ”informationsdetektiv”, ”informationsanalytiker”, ”informationsspanare” och ”informationsjägare”. Kolla upp datum och tid när informationen kom ut på nätet.
  14. Tro inte: ”Allt ordnar sig”. Det kanske det gör, men om inte, vad ska du göra?
  15. S T O P. Stanna upp. Tänk efter. Orientera. Planera.
  16. Lyssna på närstående, vänner och grannar, men ta all information ”med en nypa salt”. ”Måla inte fan på väggen”. ”Ropa inte på vargen”. ”Stay Cool”.
  17. Följ dina gamla vanor och rutiner så långt och länge det går. Stora förändringar kan leda till ökad osäkerhet, otrygghet och bli inledningen till impulsstyrda handlingar, panik och kaos.
  18. Tänk Annorlunda och Olika. Springer alla åt ett håll, är det inte alls säkert att faran kommer från det motsatta. Se efter dem som vågar söka efter alternativa vägar, eller bli själv en som tänker först och handlar sen.
  19. Ökar stressen, så sakta ner. Människor i oroliga situationer tror lätt att ”majoriteten alltid har rätt”. Information kan också fungera som ett ”virus” som muterar, likt i ”Viskningsleken”.
  20. Sök färsk information. Försök analysera den senaste: ” – Är detta ens troligt eller sannolikt?”
  21. De grannar som du haft god kontakt med förut i vardagen som har hälsat och småpratat, är sannolikt mer att lita på, än dem som verkar likgiltiga för omgivningen.
  22. Beställ hellre varor på nätet, än gå till fysiska butiker. Spar energi och undvik flera kontakter samtidigt.
  23. Undvik onödiga droger. Alkohol försämrar hälsan. Rökning försämrar lungor, luftvägar och syreupptag. Undvik onödigt fett, men kolhydrater i rätt mängd är viktigt.
  24. Omdömet ingår inte i definitionen av begreppet ”Intelligens”. Sök proportioner, vad som är rimligt och sannolikt.
  25. Använd fantasin konstruktivt, både kortsiktigt  och långsiktigt, Positivt, utan att falla in i önsketänkande. Tänk kreativt. Se till att du håller dig sysselsatt och inte ”övertänker”. Distrahera dig från föreställningar som skapar oro.
  26. Koncentrera och fokusera. Gör sådant som du är bra på. Träna, gymnastisera och håll kroppen igång. Spela spel. Läs böcker. Meditera t ex Zen. Qi Gong eller Yoga. Träna avslappning.
  27. Ut och rör på dig. Jogga, vandra eller ”skogsbada”.
  28. Kärlek. Alla behöver någon att bry sig om. Tänk på dina nära och kära. Pyssla om sällskapsdjur, blommor eller bara håll snyggt och rent omkring dig.
  29. Undvik passivitet.
  30. Undvik Fatalism och Defaitism. Ödet råder du inte över, men det betyder inte att du måste acceptera och anpassa dig till situationer där du förlorar din integritet och självbestämmande. Då andra omkring dig håller på att ge upp, ”inför det oundvikliga”, överge dem hellre och gå där ifrån, än att själv försjunka ner i hopplöshet och apati.
  31. Var inte ”smartast i klassen”. Ta inte på dig någon ledarroll. Om någon annan utses till ledare, observera, analysera, tänk efter och, framför allt, ta den tid du behöver för att, om möjligt finna ett bättre alternativ. Övertyga inte. Övertala inte. Undvik om möjligt energikrävande och tidskrävande konflikter.
  32. Tid är energi. Ju längre tiden går, desto mindre energi har du kvar. Det begränsade förrådet tar förr eller senare slut.
  33. Om nödvändigt: Våga dig ut på nya och okända marker. Så har mänskligheten och människorna överlevt i många årtusenden tidigare.
  34. Handling är bättre än teorier. ”Trial and Error”-metoden är riskfylld, men ger å andra sidan snabba och tydliga svar.
  35. Upptäck omgivningen. Titta på hur andra levande varelser lever och överlever. Titta på hur fåglar reagerar. Titta på hur levande växter klarar sig.
  36. Låt om möjligt fuktiga kläder torka ordentligt. I värme håll dig sval. I kyla håll dig varm. Plastpåsar kan skydda mot kall vind. Köp räddningsfilt och överlevnadspåse.
  37. Även i den vanliga vardagen, titta efter sökvägar eller bra platser att skydda sig på från t ex regn och kyla.
  38. Träna minnet. Vad hette klasskamraterna? Vad hade din mormor för telefonnummer? Texter till låtar du gillat. Beskriv platser där du varit. Återberätta historier, sagor, dikter och, dåliga eller bra, vitsar och skämt.
  39. Repetition är den bästa läraren.
  40. Begå inte samma misstag två gånger.
  41. S T O P
Annons