Bilen, eller The Speed of Life.
Vad betyder Bilen för Dig, just Dig?
Bilen betyder säkert olika för olika människor i olika situationer: transportmedel, arbetsplats, status, ”penisförlängare”, en tillflyktsort, säkerhet och trygghet, självvald ensamhet, underhållning, rekreation, meditation, studiekammare, men också, är min teori: En Drog, eller Drogen.
Våra vardagsliv blir alltmer ”speedade”. Vad beror det på? Vi är ju fria och har valfrihet. Varför måste allt bara gå fortare och fortare?
Innanför Stockholms tullar, är jäkt och stress en livsstil. Livspusslet måste gå ihop, men helst också fyllas på med fler och fler bitar. Pusslet måste växa och erövra nya områden, uppgifter och erfarenheter.
Alltfler dukar under. Vård, omsorg, rehabilitering och mediciner kostar alltmer. Priserna stiger och fler människor anställs.
Vem eller vad är det som driver på?
Det enklaste svaret är idag att det är vi själva som gör det och är ansvariga för det. Men få vill se konsekvenserna med maskiner, apparater och automater.
De flesta droger påverkar vårt signalsystem och signalsubstansen Dopamin. Den ger oss ”kickar”. Ungefär, gissar jag, som Amfetamin, eller ”Speed”. Kaffet har fungerat tidigare som ”uppiggande medel”, men nu krävs det mera och starkare. Bilen är numera förstärkt av smart phonen, digitala och datoriserade belöningssystem. Adrenalinet är också passé. Det gäller att hänga med!
Arbetsnarkomanin sågs som ett arbetsberoende. Nu finns arbetet tillgängligt var som helst och dygnet runt. Stressen och spänningen styr våra liv. Först i kön. Först hem. Först till dagens väntande arbetsuppgifter. Ju effektivare, desto fortare blir man färdig, för att ta tag i nya uppgifter, projekt och processer. Pengar är inte längre ”moroten”.
För många år sedan fanns en kampanj: ”Utan bilen stannar Sverige”. I vår tid, ökar bilismen så starkt att den blir överdimensionerad: ”Med för många bilar, stannar Sverige också!