http://www.dramaten.se/medverkande/rollboken/Person/4580

I dag, den 15 september 2017, kan jag dela in mina konstnärliga intressen i tre avsnitt:

1) Var med och staterade i Ingmar Bergmans uppsättning av Woyzeck på Dramaten. Tror att jag var en 10 – 11 år. Av den anledningen finns jag kvar i Dramatens register och står fortfarande kvar som: ”Öjvind Rangner, Skådespelare”. Lite kul!  🙂

Var med i några teveprogram på TV2, när jag var 12 år. Producent var Margareta Strömstedt.

Göran Sarring var Regiassistent för Ingmar Bergman. Göran Sarring var också lärare på, som den hette då: Statens Scenskola, ute i Svensk Filmindustris ”Filmstaden”. Där kom jag med och spelade rollen ”Pojken” i Samuel Becketts pjäs: ”I Väntan på Godot”. Jan Jönson spelade Estragon/Pozzy och Per Wiklund spelade Vladimir/Lucky.

Vi turnerade med den via Riksteatern på skolor runt i Stockholm och Uppsala.

Spelade också pjäsen på Storan i Göteborg. Avslutade med att spela den på August Strindbergs Intima Teatern i Stockholm.

Därmed var Teatern ett avslutat kapitel.

2) Arbetade i sex år som medhjälpare/assistent åt konstprofessorn och konstnären/grafikern Nils G. Stenquist, i hans ateljé på första våningen i Malongen, uppgång 1A, på Malmgårdsvägen, vid Nytorget i Stockholm.

Samtidigt gick jag på Grundskolan för Konstnärlig Utbildning, Gerlesborgs Målarskola, i Gröndal och gjorde militärtjänsten år 1978 som ”Tecknarbiträde”, på CKF, Kustflottans Stab, stationerad på M03, minfatyget Visborg, hemmahamn i Visby, men som ofta låg vid Berga vid Hårsfjärden.

Läste Konstvetenskap vid Stockholms Universitet.

3) Där jag befinner mig nu. Då jag höll på med konsten, var jag kluven till vad jag egentligen ville hålla på med: Skönlitteratur eller Konst?

Det blev Konsten, men Litteraturen blev allt intressantare. Jag skrev om och om igen, men det var som om jag inte hade något att säga. Det blev ingenting, men jag kunde inte låta bli att försöka.

Så lossnade allt, den 26 juni år 2015. Jag skrev en kladd, eller ”plot”, åtta sidor om dagen och, efter drygt ett år: 4 500 sidor. Så nu har jag börjat redigera dessa och är, efter ett halvår, fortfarande kvar i Kapitel 1 i Bok 1.

Men, lyssnar man på experter, så ska man ”tajta till” texten, så mycket man kan. Det tror jag på.

Skrivandet blir, som James Joyce uttryckte det: ”A Work in Progress”. Det tar aldrig slut. Om jag fortsätter att redigera mina tio böcker, de 4 500 sidorna, så räknar jag med att bli färdig om 45 år och då har jag nått den aktningsvärda åldern av 105 år.

Om jag skulle ha några år till, efter det, så skulle jag nog försöka mig på Musiken också. Men det är väl att hoppas för mycket?

Mitt liv är som att leva i en såpbubbla av fantasi, som alltid hotas av att spricka, till ingenting. Fantasin är allt och utanför finns bara den oändliga, eviga, svarta och tomma rymden…