Tallholmen av ägdes och sköttes av stiftelsen: ”I Havsbandet”. De åretruntboende i bygden, försörjde sig på jordbruk och fiske. När sådana yrken blivit olönsamma, upptäckte befolkningen att stockholmarna gärna lade sina semesterpengar på att hyra de tomma stugor som ändå bara stod och förföll.

De åretruntboende skrev en låneansökan och for in till banken för att ansöka om ett lån. De bildade en förening som ingick i stiftelsen: I Havsbandet. Efter ett tiotal hårda år, var lånet återbetalt. Verksamheten gick med vinst. Frånlandsvinds och Larssons hade, efter att ha läst om I Havsbandet i en Svenska Turistföreningens tidning, kommit på samma idé:

          Det låter spännande, sa Kristin. Var det inte där nånstans som dina släktingar kommer ifrån?

          Jo, det stämmer. Kanske vi ska åka dit för att släktforska?