Zanna läste från formuläret igen:

   Fråga 4. Var kom det allra första stjärnskeppet från?

   Det allra första var inget stjärnskepp. De kom till först senare. Sophie, Björn Ìsbjörnsson, Jim Legg, Sven och ungdomarna från EarthStar kom på att försöka gestalta SpåRätt Kunskaps- och Informationscenter till en modell av en rymdstation. Ju längre de höll på, desto mer ville de förverkliga en sannolik och fungerande rymdstation. Flera av de som kommit för att arbeta med sina egna grejor i Hackerspace och Makerspace, vid Breda Hjärnbruk, kom med uppslag, invändningar och förslag. När Stjärngänget, som de börjat kalla sig, kontaktade de professionella rymdföretagen, fick de inget gehör för utbyte av idéer och erfarenheter. Så de fick klara sig själva, bäst de kunde.

Mich tänkte efter och hämtade andan:

   En av de första idéerna var att rymdstationen SpåRätt skulle bli en civil organisation. Två saker hade Sophie och hennes tvillingbror Adam ofta fuderat över: I de science fiction-serier de sett på teven, filmer i videoformat, serietidningar och böcker, var det nästan alltid så att de som vistades ute i universum redan fanns där ute, men ingenting om hur de kommit dit? Den enda skillnaden de kunde komma på, var Contact, med Judie Foster i huvudrollen och med manus av Carl Sagan. Men det var en mycket gammal och omodern film. Star Wars och Star Trek handlade om en militär organisation, där personerna var klädda i uniformer, med rangordning och gradbeteckningar. SpåRätt hade ingen ambition till att skapa en militär organisation. De ville skapa en rymdstation för vanliga människor.

   Då går vi vidare till fråga 5.

   Hur många frågor är det?

   Det är många. Det är omöjligt att avgöra. Det kan ju sitta någon i SpåRätt och läsa dina svar, samtidigt som de kommer på nya frågor?

   Ja, det är möjligt.

   Fråga 5: Vad hände med den första rymdstationen SpåRätt. Fick de någonsin ut den i rymden?

   Nej, den var mer en prototyp. Byggnaden satt ju fast i marken. Den skulle bli för tung för att få upp i luften, mot gravitationen. Den blev en modell och en förlaga till den första riktiga rymdstationen SpåRätt. Familjen Frånlandsvind utgick varken från ekonomiska begränsningar eller erfarenheter från tidigare rymdresor och rymdstationer. Istället ville de finna fram till civila människors behov, om de skulle leva och klara sig en längre tid ute i det som såg ut som tomma intet.