Sophie spår rätt.

Alla som Alfred Bester räknat upp var av manligt kön. Hade Kristin, Turid, Ylva, Anneli, Lotta, Sophie och alla andra kvinnorna bara stått vid spisen och fött barn?

Det trodde varken Mich eller Zanna.

Var det någon som var förutseende och en visionär, bland alla i Hjärngänget, Stjärngänget och Maskingänget, så var det Sophie Frånlandsvind. Men hur skulle hon ha klarat av det, helt ensam, utan kontakt med ellekarna?

Och, ännu värre; de tre stjärnskeppen som först lämnat Tellus för att med dem resa bort till planeten Ellek, vart hade de tagit vägen, om det inte stämt som ellekarna rapporterat till Sophie och de andra?

Om en förlitade sig på att det måste vara en man som kommit med initiativet till en civil rymdstation utanför Tellus atmosfär, vem skulle det vara?

Jim Legg och Adam Frånlandsvind var verkligen duktiga, men de startade tidigt med företaget AndroArt, för att tillverka robotar och androider, för att senare övergå till cyborger och andrarter, för att uppfinna och upptäcka arten Människas efterträdare på jorden: andhryberna.

Sven, Ylvas far, var visserligen intresserad av rymden, men inte tillräckligt för att börja bygga en rymdfarkost.

Evert Frånlandsvind, Annelis make, var en duktig affärsman, men mer intresserad av artefakter, antika föremål och sådant som varit i bruk, förr. Han var nog den som bland Frånlandsvindarna var närmast till neoluddismen. Där emot betydde hans affärer och känsla för vad som skulle bli på modet i framtiden, en stor betydelse för att bidra till SpåRätts förmögenhet och investeringar. Det var han som, tillsammans med sina föräldrars, Johan och Ylva, skapade de bästa förutsättningarna för att förverkliga rymdprojektet SpåRätt. Det som i Michs och Zannas nutid hade blivit till världens största multinationella företag och som numera börjat kalla sig för: ”intergalaktiskt”. Det fanns inga stater, nationer, länder eller andra företag som på långa vägar skulle kunna konkurrera med SpåRätt Intergalactica.

Det fanns ordföranden Ludde och kassören Nicke, i EarthStar Ufo- och Astronomiförening som sammanställt en hel del av informationen åt Sophie och hennes mentor Björn Ìsbjörnsson. Det kunde ingen förneka. De hade också, tillsammans med Jim Legg, innan han fördjupade sig i idén om ”Ådran”, för barn och ungdomar som besökt Dreva Bruk, skapat spel och utelekar medan deras föräldrar och anhöriga visades runt av en guide i herrgårdsbyggnaden, trädgården, parken och makerspace och hackerspace, borta de som Ivar Lo-Johansson kallat för ”statarlängorna”. Här vid Dreva Bruk hade de varit bostäder åt vallonska smeder och deras familjer och en del verkstäder som senare kunde byggas om till bostäder för de gäster som använde sig av Makerspece och Hackerspace.

Kvinnorna tänkte på vardagslivet i rymdstationen, stjärnskeppen och senare rymdsamhällena och biosfärerna. De visste bättre än männen vad som behövdes i hemmen för att alla skulle bli glada och nöjda.

Männen var mer intresserade av hur allt det tekniska skulle fungera och hänga samman. De hade heller ingen aning om vad de skulle ha för energier och bränslen, annat än elektricitet, kärnkraft, etanol och metangas. De hade ingen aning om hur de skulle få upp alla delarna ut i rymden, för att där ute pussla ihop dem funktionsdugliga rymdfarkoster.

Senare tillkom andra enheter som Stjärnspindlarna, SpåRätts administrativa del Ministralen och Harriet Backes och Baltazar Vaduvills två satellitsända kanaler SpåRätt Entertinment och SpåRätt Science. Då hade en redan byggt nöjesstaden ute i rymden: Star Vegas. Där fanns också det första hotellet ute i rymden; SpåRätt Star City of Outer Space och SpåRätt Rymdhotell- och Restaurangskola.

Det var ungefär samtidigt, eller strax därefter, som SpåRätt beslöt att de skulle sända iväg stjärnskeppen till Ellek. Det kunde de inte, resonerade Mich och Zanna, gjort om de inte varit säkra på att Ellek och ellekarna faktiskt fanns. Som förklaring till att de faktiskt fanns, där borta på ljusårs avstånd, var att de kommunicerade med varandra genom ”drömbubblorna”. Det var inte så konstigt att Alfred Bester och de andra maskinerna i Exodus ifrågasatte Ellek och ellekarna, när de inte ens kunde föreställa sig hur drömbubblorna fungerade. Det var ju som att försöka förklara för en maskin vad ett medvetande eller en själ var.