Rapport från Tellus.

Samma eftermiddag hade Ministralen ännu en extrautsändning. Det var även den här gången en android som läste upp nyheterna.

Den första behandlade naturligtvis avdriften:

   Vi har inget nytt om avdriften från igår. Det verkar som om vi hamnat i en slags elektromagnetisk tornado, sannolikt en sådan som också påverkar nebulosor och galaxers rörelser. Det är bara spekulationer och hypoteser, men som en brukar säga i SpåRätt: ”Hellre begå ett misstag för mycket, än att inte göra någonting alls”. Det instämmer vi i Ministralen helhjärtat i. Nu vidare till det senaste nytt från Tellus, vår tidigare hemplanet, det vill säga jorden.

En annan android visades på storbildsskärmen. De var snarlika, men inte identiska. Frisyrerna var lite olika. Deras hudfärger skilde sig åt, annars var de lika androgyna som gårdagens. Zanna trodde att det berodde på att varken män eller kvinnor i Exodus skulle kritisera antingen den ena eller den andra. Så fortsatte rapporten:

   Observera att det här är enbart rykten som vi saknar objektiva bevis för, men som ändå kan ge oss en bild av vad som har hänt efter vår gemensamma avresa från Tellus. Det är sannolikt en sändning från andhryberna till SpåRätts huvudkontor. Var det befinner sig just nu, kan vi tyvärr inte uppge.

Androiden fortsatte:

   De neoluddister som överlevt och är kvar på Tellus, står nu inför två stora utmaningar. Eftersom de tidigare har tackat nej till bistånd från andhryberna, kan vi nu bara beklaga deras besvärliga situation. Det vi har hört från SpåRätt Information Service är detta:

En annan röst, lite djupare och med långsammare, lite släpigare tonläge berättade sakligt och neutralt:

   De neoluddister som finns kvar på Tellus har nu flyttat samman i Australasien och övergivit Västindien och delar av Sydamerika. De har två katastrofer att bekämpa. Den ena är resterna av kärnvapenkriget, mellan de två antagonisterna bland neoluddisterna. Det andra, som pågår samtidigt, är utvecklingen av klimatförändringens händelseförlopp. Det ena kan tyckas värre än det andra, men för de drabbade är de nog detsamma. Här har vi några skisser, kartor och tabeller över de drabbade områdena. Som ni kan se, befinner sig neoluddisterna mitt i en härd av sammanbrott. Vi har inte haft möjlighet till att få fram några satellitbilder, men kan ändå ana utifrån de här meteorologiska 7D-bilderna hur läget ser ut.

Några vaga och suddiga bilder, som mest påminde om suddiga och diffusa moln och skyar över världens kontinenter gav en viss föreställning om något som kunde vara grått, brunt eller mörkblått. Det mörkblåa kunde vara havet, men det var inte helt säkert. Kanske att det var molntäcken av smog som samlats med växthuseffekten i utrymmen mellan hög- och lågtryck?

De neoluddister som överlevt, hade klarat sig i underjordiska skyddsrum eller djupa grottor. Hade de tur, skulle de radioaktiva molnen passera lång över deras huvuden. Hade de otur skulle de påverka deras kroppar, celler och arvsmassa till att utveckla missbildningar och cancersvulster. Många av dem erfor sterilitet och risk för missfall och för tidiga födslar. Kvinnorna förlorade tidigare en förut den biologiska klockans tickande. Männen kunde bli sterila eller omformas till kvinnor, när testosteronet ersattes av östrogen. Deras bröstvårtor utvecklades till bröst. Könsorganen tillbakabildades och kunde påminna om storväxta klitoris. De män som hamnat i en sådan depression, blev föraktade, uteslutna eller till och med dödade. Mitt i allt elände gjorde människorna allt för att hålla fanan högt för gammaldags moral och etik, från förr. De troende fortsatte att förlita sig till en allsmäktig gud, medan ateister och agnostiker föredrog en panteistisk gudom, lik naturen eller det obegränsade universumet.

Nu rådde allas krig mot alla, eftersom de möjliga ståndpunkterna för alltid var uttömda och borta.

Mich och Zanna visste inte riktigt vad de skulle tro. Var detta ännu en chimär från SpåRätt eller Ministralen, för att medborgarna i Exodus skulle tänka att: ”Man vet vad man har, men inte vad man får”.

SpåRätt avledde intresset för avdriften, med att ge denna rapport från Tellus, trodde den alltid misstänksamme Mich.