Zanna hade som vanligt valt den vackra stranden. Den här gången var den sig lik med orörd natur, blåskimrande hav, människor som lekte på stranden och solen som höll henne varm i den svalkande vinden.

Efter drömmaskinen duschade hon och gick för att äta dagens första måltid. Mich satt redan och åt. Han verkade vara hungrigare än vanligt.

   Hej Zanna, sa han. God morgon, eller vad en nu ska säga att det är?

   God morgon, Mich. Ska bara ställa fram min mat, så kan vi titta på storbildsskärmen sedan, för att kanske höra nåt mer om avdriften.

   Det har du rätt i. Den hade jag glömt.

De kunde ställa om skärmen för att titta medan de åt. Det var den dagliga nyhetsuppläsningen om läget i Exodus och de andra biosfärerna. Det var som vanligt ingenting nytt att raportera. Alltså var allting bra.

Nu dök det upp en androgyn android som allvarligt och neutralt tittade rakt in i kameran, medan hen läste om gårdagens stora händelse:

   Som ni säkert alla har fått reda på, befinner vi oss fortfarande här i Exodus på avdrift från vår ursprungliga kurs. Det finns inga orsaker för att oroa sig. Det är sånt som kan hända för alla resanden, oavsett farkost. Det är alltså ett gammalt cybernetiskt fenomen som går tillbaka redan till de allra första sjöfararna och upptäckarna på jorden. Förr eller senare så hittar en rätt igen, utan något annat än nya erfarenheter i bagaget. Vad avdriften kan bero på, vet vi inte ännu. Kanske, om en spekulerar helt vilt, flera elektromagnetiska fält som kan påverka varandra. Vi återkommer senare. Förhoppningsvis har vi då hittat tillbaka till vår ursprungliga kurs här ute i kosmos. Tack för att ni gav oss tid till att lyssna. Vi återkommer.

Eftersom det inte förekom några varor och tjänster som gick att köpa och konsumera, spelades en fiktiv reklamfilm upp, där Ministralen, med den gamla Harriet Backes visioner.

 Harriet Backe hade varit en avantgardist och promotor i att förhandla med andra företag om reklam i SpaRatt Entertainment och SpaRatt Science Channel, i televisionen och kanaler som var uppbyggda av virtuell verklighet. När alla kontakter bröts mellan rymdstationen, rymdhotellet, SpåRätt Star Vegas nöjesstaden och det dåvarande nya rymdsamhället, försvann också reklamen. Det var ett lättsamt pausprogram med glada människor och ett positivt budskap om hur bra allt skulle bli, bara man köpte just deras vara eller tjänst.

Nu gjorde Harriet Backe Memorial Entertainment istället reklam för deras eget Exodus, som mest liknade reklamfilmer för charterresor till semesterbyar i exotiska länder långt borta.

SpaRatt Science Channel var numera borttagen och ersatt med inspirerande program och inslag som kunde ge uppslag till idéer och koncept till nya innovationer.