Den eviga långsamheten.

Ett problem som Mich funderat över, var att nuet som han levde i, inte var samma nu över hela universum. Det liv som fanns där långt borta var ett liv som funnits sedan en lång tid tillbaka. De som levde där i det nu som Mich och de andra på Exodus upplevde, kunde från en annan planet långt borta ses först om flera ljusår framåt i tiden. Då skulle kanske Mich och människorna på Tellus vara döda för länge sedan?

Det liv som kunde pågå i ett universum samtidigt, simultant, skulle aldrig kunna pågå tillsammans i ett nu, även om det teoretiskt var möjligt. Ungefär som man från Stockholm skulle kunna tala med någon i New York i sin smartphone, eller titta på en tevesändning. Skulle en däremot resa dit, kunde flera händelser ha inträffat under resans gång. Avstånden var för stora, för att nuet skulle vara heltäckande. Det var bara i drömmarnas värld som den verkliga samtidigheten kunde finnas, om den alls fanns?

Mich och Zanna fortsatte samtalet om Ministralens hemlighet. För säkerhets skull gjorde de det när de var ute på promenad. De gick förbi Joes och Marys hus, men det stod tomt och öde. Ingenting rörde sig varken inomhus eller utomhus. Det kände lite trist.

Även om det fanns saker att göra, som att spela spel, dansa, sitta i Planetariet, åka med transporten till Futurum eller vara hemma för att titta på storbildskärmen, kunde de uppleva vardagen som lite händelselös och tråkig. Det var, tänkte Zanna, som när en var barn och inte kunde komma på något att göra. Tiden gick så långsamt och alla andra var ute, bortresta eller var upptagna med annat.

   Vad tror du, Zanna, Ministralen? Tror du att det finns riktiga människor där inne?

   Ja, det vill jag gärna tro. Det vore hemskt om vi styrs av en maskin som inte upplever oss som annat än ett resegods eller boskap.

   Tror du att vi såg rätt; att det var Ursula Mandelbrodt som vi såg utanför plattformen när den var på väg bort?

   Ja, kunde det vara nån annan? Det såg ju precis ut som hon.

   Undrar om Ministalen eller centraldatorn redigerar bilderna först, innan de sänder ut dem?

   Det kan de mycket väl tänkas göra. Hon syntes nog för att hon skulle synas. Det var säkert medvetet. Vi får inte tro nåt annat. Allt som händer på Exodus är planerat och uttänkt in i minsta detalj. Vi får räkna med att de vet allt.

   Det tror jag inte på, sa Mich. Så perfekt är ingen maskin. Den är logisk och rationell, men kan inte förstå det absurda, intuitiva eller nonsens. Det kommer du väl ihåg från jorden?

   Vad då?

   Jo, i teorin fungerar maskinerna perfekt, men i praktiken kan de avvika en hel del. Bilen startar inte som den ska. Datorn lägger plötsligt av. Drönarna med paket som vi beställde, kom inte den dagen som de utlovat. Inte ens de elektroniska, digitala klockorna visade tiden exakt på sekunden. En del av dem gick till och med före.

   Tror du att det kan vara på samma vis, här på Exodus?

   Vi får hoppas att de människor, besättningen, har tillräckligt med erfarenhet att de kan hålla kursen och leverera det som de lovat.

   Ska vi förutsätta att Ministralen bara består av maskiner och automater, menar du?

   Ja, eller åtminstone ha det i bakhuvudet, om nåt inte fungerar som det ska va.

   Om ifall allt är planerat, kunde asteroiden också vara planerad?

   Nä, det vill jag inte tro. Att de skulle ta risken att förstöra sitt eget skepp.

   Men Mitosis?

   Kan hända. Det skulle kunna vara organiserat av Ministralen. Det kan jag tänka mig.

   Varför skulle de göra det?

   Vi får väl se vad som händer? Jag skulle kunna tänka mig att de kan ha ett syfte med det, men varför förstår inte heller jag.