Mich var inte lagt åt det konspirationsteoretiska hållet, men han trodde ändå inte helt gott om något som människorna var inblandade in. Det fanns ett uttryck hos människorna som sa:

”Makt korrumperar”. Hade SpåRätt och Ministralen gått helt fria från misstankar och anklagelser i alla år, efter att maskingänget tagit över efter familjen Frånlandsvind? Det var värt att fundera över…

   Här, får jag presentera; vår nya ledare, som ska ta över efter Oswald Goodwell. Han hann utse henne, redan dagen innan han försvann. Kanske att han kunde förutse att han inte skulle bli kvar särskilt länge till. Var så god att stiga upp i talarstolen: Ursula Mandelbrot!

En ung, vacker kvinna med kurvig figur och blont svallande hår steg upp på podiet. Hela hennes hållning utstrålade säkerhet och trygghet. Hon var någon som en kunde hålla i handen när det stormade. Hon öppnade sitt tal med orden:

   Jag är mycket tacksam för det förtroende ni visar för mig, en enkel bondtös från Elsass-Lothringen. När vi alla valde neoidealismen och SpåRätts reklam och propaganda, kunde vi inte ana vad det här skulle leda till. Håller ni med?

   Ja, sa flera i den lilla gruppen. Javisst!

   Anledningen till att jag har tagit på mig ansvaret för ni som utgör kärnan i det som vi redan tolkat som ”den tysta majoriteten”, är att vi håller på att gå på en nit. Vi har köpt nitlotten, när SpåRätt och maskingänget erbjöd oss att flytta ut i rymden på obestämd tid. Oswald, minns ni, hade också den här farhågan att de sände ut oss för att bereda mer plats för dem som skulle stanna på jorden. Det låter kanske konstigt, men Oswalds och min teori går ut på att det var i själva verket neoluddisterna som kontrollerade och styrde neoidealisterna och SpåRätt. Det var därför som det var så lätt att sända iväg alla oliktänkande och självständiga människor. Vi som var lite oerfarna, naiva och godtrogna, trodde ju på att SpåRätt kunde förutsäga framtiden. De som skulle leda oss fram till en främmande planet där vi kunde bosätta oss och ha en människovärdig framtid.

   Hur vet du det, frågade en äldre man lite längre bak bland den lilla gruppen?

   Jo, förstår ni, vi blev misstänksamma och fick våra misstankar bekräftade, när maskingänget förblev frånvarande och anonyma. Allt det som de förde fram till oss, gick ju via elektronik och digitala signaler. Varför skulle de göra så, om de fanns på riktigt?

Ett sorl av oro och ilska spred sig bland gruppmedlemmarna.

   Det här, sa Ursula Mandelbrot, är inte rätt! De borde ha sett allt som vi har satsat, innan den här resan. Allt som vi gjort oss av med, bara för att göra en resa utan återvändo. Vi, vuxna, självständiga och oberoende människor och individer, kan inte låta oss manipuleras så lätt. Det finns en bortre gräns för vad vi står ut med. Varför inte tala om det, medan vi fortfarande har en chans att ta? Vi säger som vi brukade göra på vår kära jord: ”Gör om! Gör rätt!”

Den unge mannen frågade igen:

   Vad ska vi göra nu då? Det är väl ingen idé att argumentera med Ministralen, när de bara består av maskiner och 3D-utskrivna andrarter? De är redan programmerade inför den här resan. Är de ens medvetna, om man kan använda det uttrycket; att vi invånare och medborgare har demokratiska rättigheter och bör få vara med att bestämma?

   Nej, svarade Ursula Mandelbrot. Vi kan inte, på vinst och förlust, utlämna oss till deras godtycke. Det finns annat som vi kan göra!

   Som vad då, frågade den unge mannen.

   Vi måste ta saken i egna händer! Vi kan inte längre låta oss nöjas med vackra och förföriska ord. Vi får ta i med hårdhandskarna och kräva våra naturliga rättigheter för att få leva ett människovärdigt liv. Vi kan inte längre låta oss styras av programmerade robotar!

   Just det! Just så, var det flera i gruppen som höll med om.