Brist på sysslor.

Flera av passagerarna ombord på Exodus betedde sig som småbarn som då och då frågade sina föräldrar:

   Vad ska jag göra? Jag kan inte komma på vad jag ska göra. Kan inte du hitta på nåt?

Ministralen var för länge sedan förberedda på att den situationen förr eller senare skulle uppstå. Alla människor var inte hur kreativa och påhittiga som helst. De ville ha någon som talade om för dem vad de skulle göra. Helst något som var meningsfullt och värdefullt.

I rymden var det naturligt så att de skulle behärska matematik och rymdgeometri, för att utföra och förstå hur cybernetiken, astronomin, kosmologin och matematiken. Det var önskvärt att vem som helst i det vida stjärnskeppet i nödfall skulle klara av att styra det mot ett kortsiktigt mål. Nere på jorden hade de alla fått genomgå kurser och tester, men Robinson Crusoe-certifikatet var något som alla, små som stora, skulle klara av. Det var obligatoriskt. Blev de inte godkända i det första försöket, fick de fortsätta och studera tills att de klarat det, helst med mer i betyg än bara godkänt.

Efter att Zanna, Mich, Mary och Joe varit ute på sin första rymdresa i rymdbilen var de helt utmattade. Rymden var så oändlig och evig att deras hjärnor inte hade så mycket kapacitet till att omfatta så mycket. De upplevde det som en svindel och rymdfobi. Det var lika övergående som sjösjuka eller jetlag, men de var ändå trötta och sömniga efter den häpnadsväckande upplevelsen.

När de piggnat till kom Joe med ett annat förslag:

   Ska vi inte göra en utflykt och resa med transporten åt andra hållet, bort från Futurum och Avarlant?

   Ja, sa Zanna. Det vore spännande! Vad finns det att göra där?

   Jag vet inte, sa Joe. Kanske det ser ut som här, eller på nåt annat sätt? Det kan ju ändå vara värt att se.

   Ja, det tycker med, sa Mary.

   Lika här, sa Mich.

När de kom hem skrev de in sitt önskemål i centraldatorn. Det dröjde några minuter och så fick det godkänt. Centraldatorn svarade att:

   Bra initiativ! Ser till att ni får frukost tidigt och lunchen lagd i en utflyktskorg som ni kan ha med er. Det finns också tillfälle att se cockpiten, styrhytten och navigationsrummet. Samtliga av farkostens förarhytt är belagt med högsta sekretess och säkerhet, eftersom det på tidigare skepp har förekommit terrorattacker. Se till att ni har så lite som möjligt på er, bortsett från nödvändiga kläder och skor. Klart slut.

Futurum var som en mindre men ändå andra hjärna, som ständigt stod i förbindelse med kommandobryggan.