Tillbaka till Exodus.

   Jag vågar inte göra några girar, förklarade piloten. Då måste vi använda bromsraketerna och ökar bristen på energi. Det kanske är bra så här, eller vad tycker ni?

   Ja, om vi inte ska titta efter några fler rymdstenar, sa någon från baksätet, så är jag mer än nöjd så här.

   Samma här, sa Mich.

   Då går vi ner för landning då.

   Det blir bra, sa Zanna.

Piloten tog över styrningen och åkte långsamt men säkert in i slussöppningen. Det fanns utrymme runt omkring, med det var verkligen inte stort. Kyla från rymden kunde strömma in och värdefull syre strömma ut, även om passagen var liten till omfånget.

När de klivit ut vid Futurum tackade de piloten för att få ha kommit med. De var lite frusna. Därför gick de in i värmen för att återhämta sig. De drack något som kunde vara te på alger eller tång, men med en svag smak av choklad.

De fortsatte ner till och in i Futurums planetarium. Där hoppades de finna den stjärnhimmel de sett utanför rymdbilen.

Det var inte lätt. Några stjärnor och kanske stjärnbilder trodde de sig känna igen, men säkra var de inte. Så gick de ut för att åka med transporten tillbaka till Averlant och deras hem och bostad.

   Hur kommer det sig, frågade Zanna, att vi inte är viktlösa här inne, eller att allt inte bara svävar omkring?

   Jag vet inte säkert, svarade Mich, men jag tror att det är någon slags variant av ett gyroskop, som skapar en motvikt, kanse genom att snurra på nåt sätt. Vi får fråga i datorn hemma, så får kan vi få klarhet i det. Eller att man avlastar tyngdlösheten på nåt vis?

De klev av transporten och gick den korta biten hem. Utanför sitt hus stod Mary och Joe och kontrollerade mätarna på husväggen. De kunde lika väl ha tittat i datorn, men det var en upplevelse av trygghet att kunna titta på mätarna, liksom man förr tittat på en utetermometer, en barometer eller en sådan där väderförutseende prydnad som föreställde ett litet hus, där en gumma och en gubbe visade på luftfuktigheten. Gumman ute visade på fint väder. Gubben ute så skulle vädret bli dåligt.