Ännu en tur med transporten.

Förmiddagen därpå återvände Mich och Zanna till Futurum med transporten. Den här gången, kanske för att det fortfarande var morgon, fanns inte många besökare där. De flesta kanske hellre åkte dit efter dagens andra måltid?

Medborgarna som fanns där inne var inte längre upptagna av samtalen och ryktena om flyktingarna. De hade väl, liksom Zanna och Mich insett att de aldrig skulle få veta mer?

Nyheten i Futurum var en färdbeskrivning till den främmande planeten, hur den såg ut och vad människorna skulle kunna göra, är de väl var på plats.

Minstralen hade sammanställt en modell av planeten, som liknade en messiansk berättelse om Himmelriket eller Paradiset. Den fanns också inlagd i drömmaskinerna, för de som ville se mer eller gissa sig till hur det nya livet skulle bli.

Enligt vetenskapen var alla planeter sig lika, så länge det fanns syre, vatten och rätt temperatur för arten Människan.

Det kunde finnas allt det som en gång funnits på Tellus, av hav, sjöar, berg och skogar. Det fanns säkert vilda djur som var farliga, men också bytesdjur och djur som gick och betade, likt kor och får på jorden.

Jordborna skulle bli de nya bosättarna och nybyggarna, likt de första som kommit med fartygen till Amerika, efter Columbus skepp Santa Maria. Den nya världsdelen blev uppkallad efter upptäckaren Amerigo Vespucci, en italienare som omkring 1500-talets sekelskifte gjorde flera resor till den nya kontinenten.

Att det redan fanns människor där, brydde sig upptäckarna från Italien, Spanien och Portugal sig inte om. De ansåg att dessa ociviliserade vildar inte var kristna och därför utan själ. De var hedningar och kunde också vara farliga kannibaler och människoätare.

De nyanlända började att undersöka växtligheten och djurriket, för att kunna inrätta sina vanor och behov. Columbus hade ju ansett hela sitt liv att han kommit fram till Indien och Västindien. Av det skälet var det naturligt att kalla infödingarna och de befolkningar som redan fanns där, för ”indianer”. Det var alltså inte deras eget namn på de som redan fanns och levde där.

De nya insåg att det gick bra att odla tobak, bomull och socker, i det främmande landet. Eftersom vildarna inte var särskilt angelägna om att bli till arbetare och slavar, hämtades dit människor från Afrika, som blev förslavade till arbetskraft. De i sin tur tog med sina religiösa ritualer där det ingick dans till rytmisk musik som långt senare skulle bli till välkänd jazz, blues, rythm and blues, rock’n roll, pop, elektronica och annan populärmusik.

Folkslagen och kulturerna blandades till att ingå i det nya kulturlandskapet i Förenta Staterna och USA.

Sydamerika var en världsdel i sig som blev mer till portugisisk och spansk mark och landområden. Gränsen gick vid México och den blivande Panamakanalen, mellan Nord- och Sydamerika.

I Nordamerika uppstod strider mellan de som ville fortsätta att vara lojala mot sitt hemland Storbritannien och de som gjorde revolution och förklarade USA självständigt från alla länder utanför de amerikanska staterna. Till det kom att Sydstaterna tillät slaveriet, medan Nordstaterna var emot det. Då uppstod det amerikanska inbördeskriget. Den 18 september 1787 antogs den konstitution som skulle fortsätta att styra, fram till början av 2020-talet.

I början av 1900-talet blev USA världens största och starkaste ekonomi. Det fortsatte att växa och bli allt starkare, fram till sekelskiftet år 2000. Liksom med Storbritannien med alla sina kolonier över hela världen, föll riket imperiet isär, när de kolonierna krävde självständighet. Riket blev för stort för att styras från en enda del av maktfördelningen. Administrationen kunde inte hålla vad den lovade, till alla som bodde i landet, från ursprungsbefolkningen, de som tidigare hämtats dit som slavar och de kolonialister som senare utvecklade industrialismen och den fria, rörliga marknaden. Den nya makten krävde att nya gränser skulle dras, för att få USA på fötter igen. Liksom Storbritanniens medlemskap i den Europeiska Unionen, önskade flera amerikanska stater bli självständiga och oberoende av det tidigare så framgångsrika landet USA. De ansåg att de klarade sig bättre med ett eget styre, än att dela med sig till de stater som klarat sig sämre.

USA föll samman inifrån och det gav familjen Frånlandsvind och deras multinationella företag SpåRätt nya möjligheter i Västvärlden och det forna Europa. Europa hade också flera gånger försökt att ena sina länder till den Europeiska Unionen, för att öppna gränserna för lägre tullar och ökad rörlighet. Detta också för att förstärka Europa i förhållande till de forna Öststaterna, Ryssland och de länder och stater borta i Kina och Asien, som hastigt gick framåt, både ekonomiskt och i konkurrensen med Väst.

De allierade, med USA, Storbritannien och Frankrike vann över axelmakterna Nazityskland, det fascistiska Italien och det japanska kejsardömet. Senare vann USA mot Warsawapakten, med NATO i Kalla kriget och rymdkapplöpningen där Sovjetunionen, med hunden Leika och senare Yuri Gagarin blev först ut i rymden. Senare landade Neil Armstrong och de andra i raketen Apollo 11, på Månen. Rymdkapplöpningen var över och USA och Ryssland började samarbeta i den Internationella Rymdstationen ISS.

Detta, år 1969, ansågs USA ha nått toppen av allt som fanns att göra, på jorden.

Digitaliseringen och automatiseringen gick framåt. Steve Jobs, Steve Wozniak och Bill Gates, senare också företaget IBM säkrade marknaden för den andra maskinåldern, i USA. Snart kom Japan och Kina, som blev samarbetspartners med USA om att tillverka datorer och tillbehör. Tjänarna lärde sig av sin herre, liksom sekreterarna lärt sig av sina chefer, medan cheferna var ute och spelade golf eller jagade. Flera av länderna i Sydostasien gick framåt för att bli ”de asiatiska tigerekonomierna”.