Betala din tv-licens och sluta gnälla – IDG.se.

Om alla är tvungna att betala ”en avgift”, så är det, definitionsmässigt, en Skatt. Krångligare än så, är det inte. Och vilken forntid lever man i, om man tror att SVT, Radiotjänst AB och Public Service garantera någon slags opartisk, objektiv eller politisk opåverkbar information?

Nu betalar jag TV-licens, men med den målsättningen att fortsätta ”gnälla”, tills SVT, Radiotjänst AB och Public Service, läggs ner och begravs för all framtid!

”Public Service”, vad menas med det?

Förslag: ”I Allmänhetens Tjänst” eller ”I Allmänhetens Intresse”.

Men hur kommer det sig då att jag, som inte nyttjar varken SVT, SR eller UR, ändå klarar mig så bra i dagens högteknologiska informationssamhälle?

Jo, tack vare det praktiska kunnandet att läsa, skriva och räkna, som de allra flesta människor i Sverige idag behärskar, så använder jag min laptop och min internet-uppkoppling till att söka information själv. Självklart kan inte den information som finns på nätet idag, räcka till för fördjupning och vidgande av vetandet.

Därför finns det böcker. Och böckerna kan man låna på biblioteken. Och därför betalar man skatt.

Samtidigt går det ständigt uppdaterade rykten som påstår att människor, dvs svenska medborgare eller medborgare boende i Sverige, inte längre läser böcker. Är detta sant, så är det naturligtvis en nationell och kulturell katastrof!

Läser man t ex ”BLUFF. Genomskåda gurus, kvacksalvare och andra som vill lura dig.” Av Stephen Law. Fri Tanke förlag, år 2012, upptäcker man t ex att denne författare, Stephen Law, inte är särskilt duktig på att skriva. Hans text är rörig och, efter att ha läst några kapitel, märker man att han saknar struktur. Viss information är återkommande. Och där någon, t ex från förlaget, eller någon kollega på Heythrop College, University of London, Centre for Inquiry och tidskriften där han är redaktör; Think: Philosophy for Everyone, kunde ha hjälpt honom med.

Stephen Law har alltså en relativt hög status och ett väl etablerat nätverk av kunniga människor omkring sig. Men någonstans har det slagit slint, då han försöker i sin bok att visa på hur BLUFF:ar uppstår. En av hans stående appeller är: ”Bre på med anekdoter”.

Appell, är det en appell, kanske du undrar. Ordet ”appell” betyder enligt sidan Synonymer.se, bland annat: ”uppmaning”.

” – Varför skriver du inte uppmaning då?!” kanske du undrar.

Enligt Synonymer.se betyder ”anekdot” detsamma som ”kort berättelse”. Men varför skriver inte Stephen Law det då? Och i hela hans bok, har han verkligen uppfyllt sin egen tes. Det är gott om anekdoter i boken BLUFF!

SVT, SR och Radiotjänst AB uppstod i ett land som just överlevt det Andra världskriget, genom att sprida uppmaningen: ”EN SVENSK TIGER”. Med detta menade man inte bara, från politiskt håll och ur säkerhetssynpunkt, med tanke på att det skulle kunna finnas spioner var som helst, att hålla tyst om det man visste. Fienden lade pussel. Utan också, och kanske framför allt; att inte utmana ”fienden” genom att säga sådant som kunde uppfattas som provocerande, eller, i värsta fall, till och med aggressionsutlösande. Om detta fick bl a Karl Gerhard veta, när han sjöng sin kuplett Den Trojanska Hästen.

Psykiatrikern David Eberhard har skrivit en bok som heter ”I Trygghetsnarkomanernas Land”. I den lyfter han fram detta faktum att Sverige i vår tid aldrig någonsin tidigare varit så tryggt och säkert på alla sätt och vis. Men ändå är svenskarna, dvs ”svenska folket” så rädda!

Hur och varför har vi blivit så rädda?

Läkaren Georg Klein menar att vi är ”fredsskadade”, till motsats till alla de folk i Europa som både personligen och som nationer drabbades av både Första världskriget och sedan Andra världskriget. Och dessutom för Holocaust; Förintelsen. Samt att vi alla senare har fötts väl medvetna om att det finns så många kärnvapenladdningar på planeten Tellus, att vi skulle kunna begå kollektivt självmord flera gånger om.

Men Georg Kleins ord; ”fredsskadade”, skulle också kunna betyda ett djupt liggande dåligt samvete och en djupt liggande ångest över att vi valde en väg under Andra världskriget, där vi satte både munkavle och bakband oss själva och varandra. För att, till varje pris, inte dras in i krigets fasor.

Istället hamnade vi i den mardrömssituationen att vi blev medskyldiga genom vår underlåtenhet. Och vi hade dessutom medverkat i kriget, genom att sälja järnmalm till Nazityskland. Och tillåta tyska tåg att passera genom Sverige, från söder upp i norr. Så att tyska soldater på den norska sidan, kunde få tillgång till det som de behövde. För att fortsätta ockupationen av Norge.

Så när du, Johan Såthe, försöker försvara ett betalningssystem för att vara en ”avgift”, men som  själva verket är en beskattning, så är det dig själv du lurar. Flera gånger om har SVT och SR hamnat i den situationen där de gå makthavarnas, dvs politikernas, ärenden, utan att först granska vilka effekter politikernas beslut kommer att få för allmänheten.

Det vore ju naturligtvis en självklarhet att SVT:s program ”Uppdrag Granskning” också granskar hur denna nya licensavgift stämmer överens med demokratibegreppet SVT:s monopolställning, genom just TV-avgiften. Istället har TV-avgiften blivit en dold beskattning av innehav av dator, surfplatta och smart phone. Något som kommer att få oerhörda konsekvenser, när Radiotjänst AB sätter igång på allvar för att kontrollera svenska medborgare, deras hem och deras fritidsssysselsättningar: ” – Sitter den unge herr Såthe just nu och tittar på SVT Play? Och, vad säger registret; har han betalat TV-avgiften? Och skriver han något just nu på FaceBook, så kan det vara ett bevis på att han använder en tevemottagare och inte har betalat TV-licensen!”

Vilket kan leda till att unge herr Såthe först får telefonsamtal, sedan skriftlig förfrågan, därpå en faktura, så en påminnelse, sedan ett inkassokrav, som går vidare till Kronofogden, som blir till en betalningsanmärkning. Som kan leda till att unge herr Såthe i framtiden kan få problem med att få lån från sin bank, kunna låna pengar för att köpa en bostadsrätt, eller få andra ekonomiska problem, när han har en betalningsanmärkning hos Kronofogden.

Men har han inte sig själv att skylla; har han inte farit med osanning, och försökt vilseleda kontrollanterna från Radiotjänst AB?

Nej, han tycker inte det. Eftersom han sällan ser på teve. Och ser han på teve, så har han gott om andra kanaler att titta på, som också uppfyller kraven på en opartisk och objektiv nyhets- och informationsförmedling.

Och dessutom slipper han detta evinnerliga tjat om ifall han har betalat TV-avgiften. För om det är någon konsekvens som betalning av TV-avgiften borde leda till, så är det att slippa detta ständiga tjat!

Annons